Масляк Географія (2000)

Медична і мікробіологічна промисловість

Медична промисловість України випускає ліки (хіміко-фармацевтична промисловість), медичну техніку, вироби із скла, фарфору, пластмаси.

Хіміко-фармацевтична промисловість виробляє медикаменти, лікарські препарати, вітаміни, антибіотики. Найбільші хіміко-фармацевтичні підприємства знаходяться в Києві (виробниче об'єднання «Дарниця») і Харкові (хіміко-фармацевтичне об'єднання «Здоров'я»). Великі — у Тернополі (фармацевтична фабрика), Львові (хіміко-фармацевтичний завод), Артемівську (фармацевтична фабрика), Умані (вітамінний завод). В Житомирі працює завод з її первинної обробки.

Великі підприємства виробництва медичної техніки орієнтуються в розміщенні на кваліфіковані кадри (чому?) і переважно розташовані у великих містах — Києві (виробниче об'єднання «Медапаратура»), Харкові (завод «Точмедприлад»), Одесі (виробниче об'єднання «Медлаборатортехніка» і об'єднання «Біостимулятор»), Львові (науково-виробниче об'єднання «Рема»). Винятком є розміщений в місті Ізюмі (Харківська область) оптико-механічний завод.

Випуск медичних виробів із скла, фарфору і пластмаси налагоджений на Харківському заводі медичних пластмас і стоматологічних матеріалів, склоробному заводі у Биківці (Житомирська область) та на Білгород-Дністровському заводі медичних виробів з полімерних матеріалів.



Виробництво зуболікарських і технічних матеріалів налагоджене на Харківському заводі медичних пластмас і стоматологічних- матеріалів, пакувальних і фасувальних лікарських засобів — на Черкаському заводі гігровати.

Мікробіологічна промисловість виробляє цінні продукти з нехарчової сировини (вуглеводні, нафта і газ тощо), а також з відходів промислової переробки цукрових буряків, кукурудзи тощо. Випускає кормові дріжджі, амінокислоти, вітаміни, ферментні препарати, антибіотики, препарати для захисту рослин від шкідників і хвороб. Найбільшими підприємствами мікробіологічної промисловості є Кременчуцький завод білково-вітамінних концентратів, Немішаєвський завод біохімічних препаратів (Київська область) та Ладижинський завод ферментних препаратів (Вінницька область).