Бухгалтерський облік в торгівлі (2001)

1. Бухгалтерський облік надходження товару і податкового кредиту з ПДВ

Облік надходження товарів є важливою ділянкою бухгалтерського обліку торговельного підприємства, яка забезпечує контроль за оприбуткуванням товарів та своєчасністю і повнотою розрахунків з постачальниками.

Облік надходження товарів безпосередньо пов'язаний з правильним визначенням, обліком та сплатою до бюджету податку на додану вартість.

В цьому питанні розглядається тільки бухгалтерський облік надходження товарів, які оприбутковуються і обліковуються за купівельними (без ПДВ) цінами.

1. При обліку надходження товарів необхідно виходити в першу чергу із наступних положень Закону України "Про податок на додану вартість":

Податок на додану вартість становить 20 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів (ст. 6.1.1 ).



Продаж товарів здійснюється за договірними цінами з додатковим нарахуванням податку на додану вартість (ст. 7.1).

Датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається:

дата здійснення першої з подій: або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), дата виписки відповідного рахунку (товарного чека) – в разі розрахунків з використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків;

або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг), ст. 7.5, 7.5.1.