Економіка підприємства

Круговорот оборотних засобів

Круговорот оборотних засобів — це безперервний процес обороту коштів у процесі виробництва. Він виникає з єдності та різноплановості оборотних фондів і фондів обігу, коли одні перетворюються на джерело формування інших (фонди обігу) а ті, в свою чергу, стають обов'язковою умовою існування перших.

Класичну формулу круговороту оборотних засобів вивів К. Маркс:

Гроші ------Товар...Виробництво...Новий товар----------Нові гроші

К. Маркс зазначав, що першочергово для існування підприємства необхідно мати певний капітал, тобто гроші. Вони підуть на закупівлю матеріалів, сировини, конструкцій, деталей; на формування трудових ресурсів та придбання основних виробничих фондів підприємства тобто створення (купівлі) товару. Ті, в свою чергу, будуть брати участь у виробничому процесі. Результатом будь-якої виробничої діяльно буде виготовлення якої-небудь продукції, тобто нового товару. Потім продукція має бути реалізована, за що підприємство отримає нові гроші. А ці нові гроші частково йдуть на відшкодування виробничих витрат, тобто на закупівлю нових сировини та матеріалів, оплату праці робітників та на оновлення основних виробничих фондів; часте до — на накопичення і розширення виробництва. І все відбуваєте спочатку.

Період, що починається з авансування капіталу на придбання і виробничих запасів і завершується поверненням цього капіталу, називається виробничим циклом.



У сфері інфраструктури круговорот оборотних засобів складається дещо інакше. Це пов'язано зі специфікою умов виробництва сфери послуг:

1. Процеси надання послуг і їх споживання не відокремлені у просторі та часі.

2. Продукт не матеріальний, тому його не можна нагромаджувати та зберігати.

Отже, формула круговороту матиме такий вигляд:

Гроші --------Товар...Новий товар --------Нові гроші