Економіка підприємства

Податки, їх функції

Податки з'явилися з виникненням держави, якій необхідні засоби на утримання державного апарата, армії, охорону здоров'я, культури і т.п. «У податках втілене економічно виражене існування держави».

Податки — це обов'язкові платежі, що служать основним джерелом бюджетних засобів держави і місцевих органів керування. Сутність податку виявляється у вилученні частини валового внутрішнього продукту (сукупна вартість у ринкових цінах кінцевої продукції і зроблених послуг, зроблених у країні) у виді обов'язкового внеску.

Відповідно до Закону “Про основи податкової системи в Україні” під податком, збором, митом і іншим платежем розуміється обов'язковий внесок у бюджет відповідного чи рівня в позабюджетний фонд, здійснюваний платниками в порядку і на умовах, обумовлених законодавчими актами.

З визначення, що приводиться, випливає, що в даний час відсутнє чітке визначення терміна “податок” оскільки законодавство оперує розширеним поняттям “податок, збір, мито й інший платіж”.



Тому для поняття “податок” характерна багатоплановість, наприклад:

по-перше, податком може вважатися обов'язковий бюджетний платіж, у назві якого є присутнім слово податок, наприклад, податок на додаткову вартість (ПДВ),

по-друге, податками є платежі, що формують податкові доходи бюджету

по-третє, це все обов'язкові планові і законодавчо установлені фінансові вилучення, що робить держава.

За допомогою податків держава впливає на різні сторони економічної і громадського життя. У цьому зв'язку доцільно позначити основні функції, що можуть виконувати податки.

У господарському механізмі податки виконують визначені функції:

• Регулюючу;

• Стимулюючу;

• Розподільну;

• Фіскальну.

Регулююча функція спрямована на упорядкування ринкових відносин і виявляється в сфері економіки у формі бюджетно-фінансового, грошово-кредитного і цінового механізму. Податкове регулювання відноситься до одному з найбільш ефективних важелів керування ринковою економікою і сприяє згладжуванню соціальних протиріч, виконанню наукових, науково-технічних і великих виробничих програм, що без участі держави практично не могли б бути реалізовані.

Стимулююча функція реалізується через систему пільг і спрямована на впровадження досягнень науково-технічного прогресу, розвиток виробництва, продаж товару за кордон, увіз капіталу і т.д.

Розподільна функція полягає в перерозподілі податків для соціального вирівнювання рівня життя населення.

Фіскальна (бюджетна) функція забезпечує збір засобів для формування бюджету фінансових ресурсів держави. Вона повинна бути підлегла грошовій політиці держави і забезпечувати визначена відповідність між сумою грошей, що знаходяться в звертанні, включаючи банківські депозити (грошова маса), і темпами росту валового національного продукту (ВНП).