Економіка підприємства

Аналіз господарської діяльності підприємства

Аналіз господарської діяльності підприємства — комплексне вивчення стану і розвитку господарської діяльності підприємства (фірми, компанії і т.п.) у взаємозв'язку з його технічним рівнем і соціальним розвитком колективу для оцінки виконання заданих показників, виявлення внутрішньогосподарських резервів і підвищення ефективності виробництва. При його виконанні використовуються матеріали обліку оперативної, статистичної і бухгалтерського, звітності, нормативні і планові дані, технічна інформація; визначається вплив на ефективність господарської діяльності техніки і технології, організації виробництва і праці, планування і керування, фінансування, кредитно-грошових відносин. Якість аналізу забезпечується застосовуваними методами і прийомами, повнотою і вірогідністю інформації, кваліфікацією виконавця.

Аналіз буває загальноекономічним і техніко-економічним. Перший спрямований на вивчення узагальнюючих вартісних показників господарської діяльності; другий — на вивчення й оцінку технічного рівня підприємства і його впливів на економічні показники.

По обсягу досліджуваних питань аналіз підрозділяється на повний (усієї господарської діяльності) і тематичний (окремих сторін чи показників, наприклад, аналіз продуктивності праці, використання основних фондів, заробітної плати, прибутку, рентабельності й ін.).

Здійснюється він у наступній послідовності: складається план роботи з указівкою мети і програми аналізу термінів його виконання, при цьому розробляються необхідні форми, графіки, таблиці, визначаються технічні засоби, збирається вихідна інформація (необхідні дані), перевіряється її вірогідність і виконується відповідна обробка; узагальнюються отримані результати і вносяться пропозиції по підвищенню ефективності виробництва (використанню внутрішньогосподарських резервів, усуненню виявлених недоліків і т.п.).



Вивчення й узагальнення матеріалів аналізу здійснюється за допомогою спеціальних прийомів і методів (порівняння, угруповання, математичної статистики, ланцюгових підстановок і ін.).