Романів Ревізія і контроль (2004)

Перевірка правильності визначення доходів за операціями з пов'язаними сторонами

У рядку 1.5 додатка «А» Декларації про прибуток підприємства відображаються доходи від реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг пов'язаним особам.

Визначення терміну «пов'язана особа» наведено вище, і згідно з його змістом під час перевірки правильності нарахування і сплати податку на прибуток підприємства ревізор повинен перевірити склад учасників (акціонерів) підприємства з метою визначення пов'язаних осіб. Ця необхідність викликана нормою підпункту 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», у якій сказано, що: «...дохід, отриманий платником податку від продажу товарів (робіт, послуг) пов'язаним особам, визначається виходячи із договірних цін, але не менших за звичайні ціни на такі товари (роботи, послуги), що діяли на дату такого продажу (див. визначення терміну «звичайна ціна»).



Якщо у ході перевірки ревізор встановив значну кількість випадків реалізації товарів (робіт, послуг) нижче за звичайні ціни, то доцільно перевірити коло таких покупців з точки зору їх «пов'язаності» з підприємством, і, відповідно, у разі необхідності скоригувати суму доходів підприємства від таких операцій.