Романів Ревізія і контроль (2004)

Перевірка правильності визначення прибутку до оподаткування та сум фактично сплаченого податку на прибуток

На завершальній стадії перевірки правильності нарахування податку на прибуток ревізор повинен перевірити достовірність визначеної платником податку на прибуток:

суми прибутку, що підлягає оподаткуванню, суми податкового зобов'язання;

нарахованої, узгодженої та сплаченої суми податок на прибуток

6.1. 3 метою визначення суми прибутку, що підлягає або не підлягає оподаткуванню, ревізор з урахуванням зібраної під час перевірки інформації аналізує інформацію рядків 36 та 37 Декларації про прибуток підприємства.

Суму прибутку, що підлягає оподаткуванню (рядок 39 графи 4 Декларації), платники податку на прибуток повинні розраховувати шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду (рядок 11 Декларації) на суму валових витрат (рядок 32 мінус рядок 33 Декларації) і суму амортизаційних відрахувань (рядок 34 мінус рядок 35 Декларації), з урахуванням положень пунктів 7.12, 7.13, 7.14 та статті 6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» наростаючим підсумком з початку звітного фінансового року.



Додаток «О» заповнюється та подається до державного податкового органу лише тими платниками податку, які отримують прибуток від продажу інноваційного продукту, спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва, виробництва товарів (робіт, послуг) підприємствами громадських організацій інвалідів, та платниками, які отримують прибуток за межами митної території України.

У рядку 38 Декларації про прибуток підприємства відображається від'ємне значення об'єкта оподаткування (збитки) з урахуванням суми амортизаційних відрахувань, на яке дозволяється платнику податку на прибуток зменшувати об'єкт оподаткування наступного звітного (податкового) кварталу, а також кожного з наступних двадцяти звітних (податкових) кварталів до повного погашення такого від'ємного значення об'єкта оподаткування.

Зменшення платником податку об'єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) кварталу на суму від'ємного значення (з урахуванням суми амортизаційних відрахувань) об'єкта оподаткування, одержаного у звітному (податковому) кварталі, не допускається.

Починаючи з 1 січня 1999 року, у разі, якщо за результатами звітного кварталу збитки попереднього кварталу не відшкодовані валовими доходами, різниця підлягає індексації згідно з офіційним індексом інфляції такого звітного кварталу. Якщо від'ємне значення об'єкта оподаткування не погашається платником податку на прибуток за рахунок отриманих ним валових доходів протягом наступних двадцяти звітних (податкових) кварталів, то об'єкт оподаткування наступних звітних (податкових) кварталів не зменшується на непогашену суму від'ємного значення об'єкта оподаткування.

У рядку 40 Декларації про прибуток підприємства відображається сума збитків, що підлягає віднесенню за розрахунком протягом наступних двадцяти звітних (податкових) кварталів, а також сума збитків, проіндексованих відповідно до пункту 6.3 статті 6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», що залишилася невідшкодованою у разі недостатності валового доходу у попередньому податковому періоді.

6.2. Для визначення податкового зобов'язання платника податку на прибуток ревізор повинен перевірити рядки 41 та 42 Декларації про прибуток підприємства, інформація яких формується на основі додатка «П» до Декларації.

У рядках 41.1 - 41.7 додатка «П» визначається порядок нарахування податку на прибуток, у т.ч.:

- за основною ставкою — ЗО відсотків;

- за ставкою 9 відсотків — для підприємств гірничо-металургійного комплексу, які відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.99р. №1820 «Про перелік підприємств гірничо-металургійного комплексу, які беруть участь в економічному експерименті» зі змінами та доповненнями увійшли до названого переліку;

- за ставкою 15 відсотків — для платника податку в разі продажу інноваційного продукту;

- за ставкою ЗО відсотків — у разі отримання платником податку резидентом прибутку за межами митної території України (для проведення розрахунку заліку сплаченого податку за межами України);

- за ставкою 15 відсотків — для підприємств — суб'єктів експериментальної економічної зони «Сиваш» у разі використання суми, на яку зменшується податок на прибуток, на реалізацію інвестиційних проектів у межах цієї зони;

- за ставкою, наведеною у додатку «Т», — для суб'єктів вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку.

У рядках 42.1-42.12 відображаються такі платежі, на які зменшується нарахований податок платника податку на прибуток:

а) нарахована сума авансових внесків - відображається у рядку 42.1;

б) донарахована сума податку за актами перевірок поточного року — відображається у рядку 42.2;

в) сума податку, нарахованого юридичною особою до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням філій, у разі прийняття рішення щодо сплати консолідованого податку згідно з поданим до 1 липня року, що передує звітному, розрахунком - відображається у рядку 42.3;

г) сума податку, сплаченого з прибутку (крім пасивного) за кордоном, якщо його розмір є не більшим від визначеного граничного розміру заліку, — відображається у рядку 42.4;

ґ) сума податку, сплаченого з пасивного прибутку у разі встановлення міжнародним договором інших правил, відмінних від тих, що передбачені цим Законом, — відображається у рядку 42.5;

д) сума внесеного платником податку - емітентом до бюджету податку на проценти за операціями з безстроковими цінними паперами, які не мають установленого строку погашення чи мають строк погашення більш як 10 років із моменту їх емісії (випуску), або згідно з умовами емісії передбачають право емітента приймати одноособове рішення про продовження строку погашення (ліквідації) таких цінних паперів незалежно від загального строку дії таких цінних паперів, — відображається у рядку 42.6;

е) сума вартості придбаних у звітному (податковому) кварталі торгових патентів, виданих державними податковими органами, — відображається у рядку 42.7 як сума рядків 42.8, 42.9 і 42.10.

Нарахований до сплати податок на прибуток у межах сум, відображених у рядку 41.7, зменшується на вартість торгових патентів, придбаних платником податку згідно із Законом України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.1996р. №98/96-ВР зі змінами і доповненнями, яка відображається у рядку 42.7 додатка «П».

Від'ємна різниця між сумами рядків 41.7 і 42.7 не враховується як переплата і не переноситься на зменшення нарахованого податку на прибуток (рядок 41.7) наступних звітних (податкових) періодів.

Податок на прибуток, нарахований за звітний (податковий) рік, зменшується на вартість придбаних платником податку торгових патентів, термін дії яких припадає на такий звітний період.

є) сума внесеного до бюджету податку на дивіденди, який вноситься до/або одночасно із виплатою дивідендів, - відображається у рядку 42.11 за результатами розрахунку, наведеному в рядку 46.7 додатка «Р».

При цьому платник податку на прибуток подає до державного податкового органу копії платіжних документів, які надавались платником податку до банківської установи щодо перерахування сум дивідендів.

Якщо сума сплаченого податку на дивіденди перевищує суму податкового зобов'язання підприємства-емітента за звітний період, то різниця переноситься на зменшення податкового зобов'язання такого підприємства в майбутніх податкових періодах і відображається в рядку 45 додатка «П».

ж) сума коштів та матеріальних активів, спрямованих платником податку на прибуток на будівництво житла для військовослужбовців та членів їх сімей, які мають право на отримання житла відповідно до законодавства України, за укладеними до 1 липня 1997 року угодами про інвестування будівництва житла для військовослужбовців та членів їх сімей, за якими на 1 липня 1997 року проведені фактичні витрати, враховуються у зменшення податкового зобов'язання у сумі, що не перевищує розмір податкового зобов'язання, нарахованого протягом звітного (податкового) періоду, в якому здійснювалося таке інвестування, протягом терміну завершення будівництва об'єктів житла, розпочатих до 1 липня 1997 року, але не пізніше 1 січня 2006 року, - відображається у рядку 42.12.

6.3. З метою встановлення достовірності та правильності нарахованої, узгодженої та сплаченої суми податку на прибуток ревізор повинен перевірити рядки 43 - 44 Декларації про прибуток підприємства, які заповнюються на підставі додатка «П» до Декларації.

Надмірно нараховані суми податку за особовим рахунком платника податку на прибуток підлягають зменшенню і відображаються в рядку 44 додатка «П». Суми податку, надмірно сплачені до бюджету, зараховуються в рахунок наступних платежів або повертаються платнику податку не пізніше десяти робочих днів із дня одержання письмової заяви такого платника податку.

Для визначення правильності та повноти сум нарахованого та сплаченого податку на прибуток ревізор може використати інформацію системи бухгалтерського обліку підприємства, а саме:

- рахунка 17 «Відстрочені податкові активи», на якому ведеться облік суми податків на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних звітних періодах внаслідок: 1) тимчасові різниці між балансовою вартістю активів або зобов'язань та оцінкою цих активів або зобов'язань, яка використовується з метою оподаткування; 2) перенесення податкових збитків, не використаних для зменшення податку на прибуток у звітному періоді.

- субрахунків 311 «Поточні рахунки в національній валюті» та 313 «Інші рахунки в банку в національній валюті», на яких відображається сплата податку на прибуток грошовими коштами;

- рахунка 54 «Відстрочені податкові зобов'язання», на якому ведеться облік суми податків на прибуток, які сплачуватимуться в наступних періодах внаслідок виникнення тимчасової різниці між балансовою вартістю активів або зобов'язань та оцінкою цих активів або зобов'язань, яка використовується з метою оподаткування;

- субрахунка 641 «Розрахунки за податками», на якому у тому числі ведеться облік сум нарахованого та сплаченого податку на прибуток.

Крім цієї інформації, з метою визначення сум узгодженого податкового зобов'язання ревізор повинен використати дані Декларацій про прибуток підприємства, які подавалися платником податку на прибуток, а також отримані останнім податкові повідомлення. При цьому ревізор повинен врахувати результати проведеної перевірки.

Щодо сплати податку на прибуток ревізор також повинен врахувати інформацію про податки, утримані з доходів у джерел їх виплати, яка відображається у рядку 46 Декларації про прибуток підприємства та додатку «Р» до неї та повинна бути підтверджена первинними документами і даними системи бухгалтерського обліку платника податку на прибуток.