Мумінова-Савіна Судово-бухгалтерська експертиза (2004)

5.6. Права, обов'язки і відповідальність судового експерта

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про судову експертизу» судовими експертами можуть бути особи, які мають необхідні знання у певній галузі. Фахівці спеціалізованих державних установ і відомчих служб, що проводять судові експертизи, повинні мати вищу освіту, пройти відповідну підготовку та атестацію як судові експерти певної спеціалізації.

До виконання обов’язків судового експерта не можуть залучатися особи, визнані в установленому законом порядку недієздатними, а також ті, хто має судимість.

Експерт бухгалтер — це висококваліфікований спеціаліст у галузі бухгалтерського обліку, аналізу і контролю господарської діяльності, обов’язком якого є дослідження правильності віддзеркалення господарської діяльності підприємства в документах бухгалтерського обліку під час розслідування та розгляду кримінальних і цивільних справ.

Закон України «Про судову експертизу» (ст.13) і КПК (ст.77) надають судовому експерту певні права. Зокрема, незалежно від виду судочинства експерт має право:

? знайомитися з матеріалами справи, які стосуються експертизи;



? порушувати клопотання перед слідчим (судом) про надання додаткових та нових матеріалів, необхідних для вирішення поставлених запитань;

? з дозволу особи або органу, які призначили експертизу, бути присутнім під час проведення слідчих і судових дій, порушувати клопотання, що стосуються проведення експертизи, та ставити запитання особам, яких допитують;

? указувати у висновку експертизи на факти, які мають значення для справи, щодо яких йому не було поставлено запитань;

? у разі незгоди з іншими членами експертної комісії складати окремий висновок експертизи;

? викладати письмово відповіді на запитання, які ставляться перед ним під час допиту;

? оскаржувати в установленому порядку дії та рішення особи або органу, які призначили експертизу, що порушують права експерта або порядок проведення експертизи.

Скарги на дії і рішення органів дізнання або слідчого експерт може направити прокурору. Чинне законодавство надає прокурору три доби для розгляду скарги і відповіді експерту. У разі відхилення скарги експерта у відповіді мають бути чітко сформульовані причини, згідно з якими її визнають безпідставною. Скарга на рішення і дії прокурора подається вищому органу прокуратури.

Експерту забороняється:

• проводити експертизу без письмової вказівки керівника експертної установи (її структурного підрозділу), за винятком експертиз, доручених йому безпосередньо після слідчого розгляду, в якому він брав участь як спеціаліст, а також експертиз, які проводяться під час судового розгляду;

• самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені у наданих йому матеріалах неоднозначно;

• розголошувати без дозволу прокурора, слідчого, особи, яка провадить дізнання, дані попереднього слідства чи дізнання;

• вступати в контакти, не передбачені порядком проведення експертизи, з будь-якими особами, якщо такі особи прямо чи опосередковано стосуються експертизи;

• зберігати кримінальні, цивільні та арбітражні справи, а також речові докази й документи, що є об’єктами експертизи, поза службовим приміщенням.

За допущені порушення під час проведення експертизи, що не призвели до кримінальної чи адміністративної відповідальності, штатний співробітник експертної установи може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності, а позаштатний — звільнений з посади позаштатного експерта.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про судову експертизу» і ст. 77 КПК України на експерта покладаються такі обов’язки:

? узяти до виконання доручену йому експертизу;

? повідомити в письмовій формі особу або орган, які призначили експертизу, про неможливість її проведення, якщо поставлене питання виходить за межі компетенції експерта (спеціаліста) або якщо надані йому матеріали недостатні для вирішення поставленого запитання, а витребувані додаткові матеріали не були одержані;

? з’явитися за викликом особи або органу, які призначили експертизу, для допиту з приводу проведеної експертизи або для повідомлення про неможливість її проведення;

? заявити самовідвід за наявності передбачених законом обставин;

? з дозволу особи або органу, які призначили експертизу, проводити дослідження в присутності підозрюваного, обвинуваченого, підсудного чи сторін у цивільних та господарських справах;

? на вимогу органу дізнання, слідчого, прокурора, судді, суду дати пояснення даного ним висновку.

Експерт бухгалтер зобов’язаний заявити про самовідвід у разі, якщо він:

1. Особисто, прямо чи посередньо зацікавлений у наслідках справи.

2. Є родичем сторін або інших осіб, що беруть участь у справі.

3. Перебуває в особистих відносинах з особами, які беруть участь у справі.

4. Перебуває або перебував у службовій або іншій залежності від сторін, інших осіб, що беруть участь у справі.

5. Проводив ревізію, матеріали якої лягли в основу порушення даної справи.

6. Виявив некомпетентність.

7. Приховав обставини, що викликають сумнів у його неупередженості.

На цих самих підставах експерт зобов’язаний заявити про свій самовідвід. Причому, цей обов’язок лежить на експерті й тоді, коли він особисто вважає, що вказані вище обставини не є перепонами для його участі в справі.

Експерт бухгалтер не повинен давати висновки з питань, що виходять за межі його компетенції.

У таких випадках, а також, коли недосить наданих йому даних, експерт має в письмовій формі повідомити слідчого або суд про неможливість зробити висновок.

Судовий експерт несе відповідальність: за злісне ухиляння від прибуття до суду, в органи попереднього слідства або дізнання за ст. 1853 або ст. 1854, ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також за надання завідомо неправдивих висновків або за відмову без поважних причин від виконання обов’язків, які покладені на нього згідно зі ст. 178 або ст. 179 Кримінального кодексу України.

Судовий експерт на підставах і в порядку, передбачених чинним законодавством, може бути притягнений до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної і кримінальної відповідальності.

Таким чином, за допомогою експертів бухгалтерів досліджуються ті операції, в яких фіксуються лише окремі сторони фінансово-господарської діяльності.

Ураховуючи межі компетенції експерта бухгалтера, перед ним не мають ставитися запитання, які потребують:

? аналізу всіх результатів господарської діяльності, економічної обґрунтованості проведених господарських операцій, порядку організації фінансування,

використання оборотних коштів, оцінки діяльності фінансових органів та банків;

? визначення доцільності проведення господарських операцій;

? установлення винних осіб;

? правової оцінки дій посадових осіб.

Обов’язки керівника експертної установи:

• організаційне забезпечення виконання експертиз;

• матеріально-технічне забезпечення виконання експертиз;

• дотримання законодавства та нормативних актів з питань експертизи;

• контроль за своєчасним проведенням експертизи.