Мумінова-Савіна Судово-бухгалтерська експертиза (2004)

5.7. Права обвинуваченого в разі призначення та провадження судово бухгалтерської експертизи

У разі призначення і проведення експертизи обвинувачуваний наділяється законом широкими правами, які забезпечують йому можливість здійснити захист своїх законних інтересів. Слідчий повинен роз’яснити звинувачуваному ці права під час ознайомлення його з постановою про призначення експертизи. Про це складається протокол, котрий підписується слідчим і обвинувачуваним, що дає змогу звинувачуваному своєчасно порушити відповідне клопотання, про результати розгляду якого слідчий складає окрему постанову. Обґрунтовані порушення клопотання підлягають задоволенню, а відмова в задоволенні має бути мотивована.

Відповідно до ст. 197 КПК України в разі призначення і проведення експертизи звинувачуваний має право:

1. Заявити обґрунтований відвід експерту.

2. Просити про призначення експерта з числа названих ним осіб.

3. Просити про поставлення перед експертизою додаткових запитань.

4. Давати пояснення експерту.



5. Пред’являти додаткові документи.

6. Ознайомитися з матеріалами експертизи і висновком експерта після закінчення експертизи.

7. Порушувати клопотання про призначення нової або додаткової експертизи.

Звинувачуваний має право заперечувати, щоб експертиза проводилась у визначеній установі. Підставою для цього може, наприклад, бути обставина, що свідчить про особисту зацікавленість посадових осіб цього закладу в результатах справи.

Слідчий, за клопотанням звинувачуваного, має право дозволити тому бути присутнім під час проведення експертом окремих досліджень і давати пояснення. Звинувачуваний може також просити про зустріч з експертом з метою давання пояснень.

Зустріч звинувачуваного з експертом має відбуватись у присутності слідчого. При цьому пояснення звинувачуваного фіксуються в протоколах допиту, які складає слідчий. Про присутність слідчого і звинувачуваного під час проведення досліджень зазначається також у висновку експерта.

Якщо інтереси потерпілого цивільного позивача і цивільного відповідача пов’язані з проведенням експертизи, слідчий може ознайомити їх з постановою про її призначення й урахувати їхні клопотання.

Слідчий зобов’язаний ужити всіх передбачених законом заходів для повного й об’єктивного дослідження обставин справи, виявити всі обставини, що викривають або виправдовують звинувачуваного, причини й умови, що сприяли вчиненню злочину.

Якщо звинувачуваний обґрунтовано просить поставити додаткові питання експерту, необхідно допомогти йому в їх формулюванні.

Існує право звинувачуваного просити не тільки про постановку додаткових питань у разі проведення експертизи, але і про зміну формулювання питань, поставлених слідчим. За задоволення клопотання звинувачуваного слідчий змінює і доповнює початкову постанову про призначення експертизи через винесення спеціальної постанови, а початкова постанова залишається в справі.

Якщо слідчий не згодний з доводами звинувачуваного з приводу того чи того клопотання, він виносить постанову про повну або часткову відмову в його задоволенні з указівкою причини відмови, що повідомляється обвинувачуваному під розписку. Це правило зберігається й у тих випадках, коли експертиза була призначена до притягнення особи як обвинувачуваного. Відмова в клопотанні має бути мотивована з указівкою на можливість оскарження відмови. Про виконання дій щодо задоволення або відхилення клопотання звинувачуваного необхідно зробити запис у протоколі допиту звинувачуваного. На розсуд слідчого експерт може бути присутнім під час ознайомлення звинувачуваного з постановою про призначення експертизи і роз’яснення його прав.

Протокол ознайомлення з постановою про призначення судово бухгалтерської експертизи підписують слідчий, звинувачуваний та інші присутні особи. Звинувачуваному не тільки оголошується КПК в частині, що стосується його звинувачення, але і роз’яснюється його зміст, а також підстави призначення експертизи та його права. При цьому звинувачуваному роз’яснюється, що відвід експерту має бути мотивованим.

Не передбачено обов’язкового ознайомлення з постановою про призначення експертизи потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача (їхніх представників, а також законних представників). Однак таке ознайомлення може виявитися корисним для уточнення питань і для з’ясування даних про некомпетентність або зацікавленість у висновку справи особи, призначеної експертом. Це в багатьох випадках дозволить уникнути призначення додаткової або повторної експертизи за клопотанням названих осіб.

Не передбачено обов’язкового ознайомлення з постановою про призначення експертизи підозрюваного (крім випадку, обговореного ч. 4 ст. 188 КПК). Однак після притягнення особи як звинувачуваного висновок експерта надається їй в обов’язковому порядку. У деяких випадках на розсуд слідчого доцільно ознайомити підозрюваного з постановою (особливо, якщо предмет експертизи, пов’язаний з дослідженням його службової діяльності), тому що своєчасне з’ясування його думки про повноту завдання, компетентність і об’єктивність експертів виключить у ряді випадків призначення додаткової або повторної експертизи. Якщо слідчий ознайомлює підозрюваного, потерпілого, цивільного позивача або цивільного відповідача з постановою, то про це складається протокол. У цьому протоколі розписується перекладач під час ознайомлення з

постановою особи, що не володіє мовою, якою ведеться судочинство.

У разі клопотання обвинувачуваного про призначення додаткових експертів з числа зазначених ним осіб необхідно оцінити їхню компетентність і об’єктивність. Клопотання може бути відхилене у зв’язку з тим, що характер і обсяг дослідження роблять зайвим розширення кола експертів.

Присутність звинувачуваного з дозволу слідчого під час проведення експертизи і давання пояснень експерту необхідна, зокрема, коли предмет експертизи стосується службової діяльності звинувачуваного або коли перевіряється версія звинувачуваного. Така присутність і отримання його пояснень фіксуються в протоколі, що складає слідчий. Ці пояснення розглядаються як матеріали, надані в розпорядження експерта.

Ознайомлення звинувачуваного з висновком експерта має робитися з виконанням вимог ст. 201 КПК. Звинувачуваному пред’являється висновок, додатки до нього, пояснення й інші матеріали, що були в розпорядженні експерта, у тому числі підшиті в справі, які стосуються тільки питань, поставлених перед проведеною експертизою, а також матеріали додаткового допиту експертів, додаткових або повторних експертиз.

Вивчивши матеріали експертизи, звинувачуваний вправі заявити відвід експерту з посиланням на конкретні обставини (необ’єктивність, зацікавленість експерта і т. п.). Якщо з боку звинувачуваного зауважень, клопотань і висновків немає, то це також фіксується в протоколі допиту.

Про пред’явлення звинувачуваному висновків експерта повідомляється адвокат і допускається до участі в допиті звинувачуваного.

Вартість експертизи включається в суму судових витрат, тому звинувачуваний або його родичі не вправі безпосередньо вносити кошти для оплати її проведення.

Таким чином, у разі призначення і проведення судово-бухгалтерської експертизи чинним законодавством України звинувачуваному надано права, що забезпечують можливість захисту його інтересів від несправедливих звинувачень.