Економічний аналіз діяльності суб'єктів господарювання

7. 2. Алгебраїчне вирішення

Як алгебраїчно визначити точку критичного обсягу реалізації? Оскільки прибуток розраховують як різницю між виручкою і сукупними витратами, то його можна записати так:

де П-прибуток;

Q - кількість продукції;

CЗМІН. — змінні витрати на одиницю продукції;

Спост. — сума постійних витрат на рік.

У точці критичного обсягу реалізації прибуток дорівнює нулю, отже:



150000/3+5= 150000/1.5

Якщо за попередній рік підприємство планувало одержати прибуток 30 000 тис. грн., то потрібно було виробити:

150000 + 30000

Qвер.= 100000шт. 1,5



Якщо, наприклад, виробничі потужності підприємства з виробництва даного виробу дорівнюють 200 000 шт. на рік, то критичний обсяг реалізації становить 50% потужності. Якщо ж виходити з отримання прибутку в обсязі 30 000 тис. грн., то потужності потрібно використовувати на 60% ((120 000 : 200 000) х 100). Для підприємства дуже важливо оцінити зону тривалої роботи підприємства. У нашому прикладі вона становить 17 %, якщо буде вироблено і продано 120 000 шт. виробів:

120000-100000/120000Х100%-17%

Перевищення обсягу реалізації над критичним обсягом є межею безпеки. Значення зони безпеки полягає у тому, що вона показує можливе скорочення обсягу реалізації, яке підприємство може допустити перед тим, як зазнає збитків.

Оскільки аналіз взаємозв'язку "витрати - обсяг - прибуток" виробляють на стадії планування, необхідно врахувати, що обсяг продажів, а також витрати, які прогнозують, можуть змінитися, отже, зона стійкої роботи підприємства не може вважатися від критичної точки, бо має бути певний "буфер". Для цього обсяг реалізації можна визначити, виходячи з мінімального розрахункового прибутку, необхідного для покриття позачергових виплат (відсоток за кредит, сума основного боргу, податок на прибуток). При цьому слід враховувати, що підприємство мусить мати можливість розвиватися, спрямовуючи на досягнення цієї мети частину свого чистого прибутку. Тому зону безпеки, або зону стійкої роботи підприємства, потрібно визначати на деякій віддалі від точки критичного обсягу реалізації.

Методика аналізу співвідношення "витрати - обсяг - прибуток" показана на схемі 2.



При проведенні аналізу беззбитковості використовують наведені нижче базові передбачення незмінності цін на продукцію, тобто обсяг реалізації у вартісному виразі змінюється прямо пропорційно кількості реалізованої продукції.

1. Сукупні витрати поділяють на постійні і змінні.

2. Загальні змінні витрати залишаються на постійному рівні у певних межах.

3. Загальні постійні витрати (за місяць, за рік) зберігаються незмінними в межах розрахункового обсягу реалізації.

4. Асортимент продукції залишається незмінним у межах розрахункового обсягу реалізації.

5. Обсяг реалізації дорівнює обсягу виробництва, тобто обсяг запасів залишається незмінним.