Митне право України

§6. Митний контроль на трубопровідному транспорті.

Як відомо, через територію України проходять великі трубопроводе, продуктопроводні трубопроводи та електромагістралі міжнародного значення. Від транзиту нафти, газу та електроенергії Україна значно виграє у поставках нафти та газу за пільговими тарифами тощо. Відповідно зважена митна політика вигідна і країнам-експортерам цих товарів, і Україні.

Особливості митного контролю та оформлення товарів, що транспортуються трубопровідним транспортом, врегульовано главою 20 МК України. Митний контроль товарів, що переміщуються через митний кордон України, трубопровідним транспортом та лініями електропередачі, у тому числі з метою транзиту через митну територію України, здійснюється в місцях митного контролю, які визначаються KM України.

Порядок та терміни митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом та лініями електропередачі, визначається KM України, виходячи з особливостей їх переміщення через митний кордон України.

Для митного оформлення товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом, декларант подає митному органу такі документи:

1) зовнішньоекономічний договір (контракт);

2) акт приймання-передачі (акти приймання-передачі товару);

3) сертифікат якості;

4) рахунок-фактуру (інвойс);

5) маршрутну телетайпограму;

6) дозволи (ліцензії) відповідних органів державної влади;

7) інші документи, передбачені МК та іншими законодавчими актами України.

Для митного оформлення електроенергії декларант подає митному органу такі документи:

1) зовнішньоекономічний договір (контракт);

2) довідку-підтвердження відповідного підприємства про кількість електроенергії, що переміщується через митний кордон України;

3) інші документи, передбачені МК та іншими законами України.