Митне право України

§13. Вилучення товарів і транспортних засобів.

Вилучення товарів і транспортних засобів проводиться посадовими особами митниць. Вилученню підлягають такі товари і транспортні засоби:

— що є безпосередніми об'єктами порушення митних правил;

— із спеціально виготовленими схованками, які використовувалися для переміщення через митний кордон України товарів і предметів з порушенням митних правил;

— транспортних засобів на яких перевозились товари, які є безпосередніми об'єктами порушення митних правил;

— а також документи, засоби ідентифікації та інші предмети які визнаються доказами.

До процесуальних дій належать такі, які здійснюються посадовими особами митних органів і спрямовані на забезпечення провадження у справі про порушення митних правил і стягнення можливих санкцій майнового характеру. До них належать: витребування документів, отримання інформації, накладення арешту, проведення ревізії, перевірки, інвентаризації, доставлення особи в митний орган, адміністративне затримання.

Накладення арешту на товари і транспортні засоби та інше майно проводиться при неможливості їх вилучення для забезпечення стягнення можливих штрафів й стягнення вартості товарів і транспортних засобів.

Про накладення арешту посадова особа митного органу виносить мотивовану постанову.

Арешт не може бути накладений на предмети, які належать і необхідні фізичній особі та особам, які знаходяться на її утриманні.