Народознавство

Українські прапори в XX ст.

У 1911—1913 pp. на сторінках багатьох українських часописів зав'язалася наукова дискусія про українську національну символіку. А з 1917 р. на масових мітингах і демонстраціях всюди майорять жовто-блакитні знамена. Навіть у Петрограді маніфестація українців з приводу панахиди по Т. Шевченкові проводилася з національними прапорами і запорізькими бунчуками. На прапорах були написи: «Хай живе вільна Україна!», а на грудях учасників маніфестації були приколоті жовто-сині стрічки.

Шевченківські дні проводилися під жовто-блакитними прапорами також у Відні, Празі, Кракові, Царському Селі, Омську, Томську і навіть у Москві.

У березні 1918 р. Центральна Рада затвердила жовто-блакитний прапор як символ Української Народної Республіки (УНР). Ініціатором цього був М. Грушевський, котрий як історик добре знав традиції українців і їхні символи.

Перший прапор УНР був жовто-блакитним. Слід зазначити, що за законами прапорництва першим називають колір, який є верхнім. Після перевороту, вчиненого гетьманом П. Скоропадським (1918), прапор був замінений на синьо-жовтий і таким уже і залишився. В листопаді 1918 р. такий же прапор став символом Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). На Карпатській Україні він був затверджений у 1930 р. Але на Галичині 1920—1939 pp. використовувались я к р синьо-жовтий, так і жовто-синій прапори.

У 1917—1918 pp. синьо-жовті знамена майоріли і над кораблями Чорноморського флоту, над штабом флоту, військовими та цивільними установами, гімназіями, підприємствами.

Прапор Кримської республіки був блакитний з жовтою тамгою (емблемою у вигляді перевернутого тризуба).

У зв'язку з прапорами слід звернути увагу на те, що ОУН (Організація Українських Націоналістів), створена 1929 р. у Відні, а також УПА (Українська Повстанська Армія), що діяла в роки Вітчизняної війни, використовували червоно-чорні прапори, які символізували збройну боротьбу за незалежність України.

Звідки ж узялися такі різнобарвні прапори всіх республік Союзу? При створенні ООН Радянський Союз запропонував прийняти в члени ООН всі союзні республіки, але в цьому було відмовлено на тій підставі, що республіки фактично не є суверенними і навіть не мають своєї символіки. Тоді терміново за вказівкою Сталіна були створені відомі прапори та герби союзних республік без врахування їхніх національних традицій. Україні дістався червоний з синьою смугою внизу.

За 70 років більшовицької влади в Україні зі свідомості народу майже повністю було витравлено пам'ять про національний прапор, національний герб. Лише нова хвиля відродження нації повернула народові одвічні святині.

У Києві синьо-жовтий прапор був урочисто піднятий біля будинку Міськради у липні 1990 р.

Після серпневих подій 1991 р. національний прапор піднято над Верховною Радою України. Нині синьо-жовті прапори майорять по всій Україні, народ пробуджується після довгого сну комуністичної облуди. Прапор уже «працює» на національний космос.