Право інтелектуальної власності

10.3. Припинення правової охорони засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.

Як уже зазначалося, свідоцтвами про реєстрацію охороняються право на комерційне найменування (фірму), право на торговельну марку, а також право на географічне зазначення походження товарів.

Закону України про комерційні найменування поки що немає, але є ЦК України, який передбачає припинення правової охорони зазначеного права (ст. 491 цього Кодексу).

Право на комерційне найменування може бути припинене достроково за волею суб'єктів цього права. Вони у будь-який час можуть відмовитися від подальшого використання свого комерційного найменування. Це право може припинитися також у зв'язку з припиненням діяльності фірми і виключенням її з реєстрів юридичних осіб. Однією із підстав припинення права на комерційне найменування може бути перехід фірми до іншого володільця, який не бажає користуватися найменуванням фірми. Це є також відмова від використання комерційного найменування.

Основним із способів припинення правової охорони фірми все ж варто визнати припинення діяльності самої фірми, що спричиняє і припинення охорони фірми. Правова охорона комерційного найменування може також бути припинена рішенням суду.

У зв'язку з цим на практиці нерідко постає питання про правову долю комерційного найменування (фірму), правова охорона якого з тих чи інших причин припинилася. За загальним правилом таке найменування може бути використане будь-якою юридичною особою. І все ж право на використання комерційного найменування, охорона якого припинилася, може бути надане з певними застереженнями. Таке використання комерційного найменування не повинне вводити в оману інших учасників цивільного обороту.