Депутат Цивільна оборона (2000)

Передмова

У мирний час величезних людських втрат, збитків економіці і навколишньому середовищу завдають стихійні лиха, аварії і катастрофи. На території України розміщена велика кількість потенційно-небезпечних об'єктів. До них відносяться підприємства нафтової, газової та хімічної промисловостей, підприємства, які застосовують і виготовляють радіоактивні, сильнодіючі, пожежо- і вибухонебезпечні речовини. Техногенна небезпека є найбільш характерною і значною за питомою вагою серед загального кола випадків. Підтвердження цьому — катастрофа на ЧАЕС, аварії на Стебницькому калійному комбінаті, на газо-і продуктопроводах та транспорті.

Якщо врахувати, що на Україні можлизі як техногенні, так і природні ризики, то з метою запобігання, а також усунення їх можливих наслідків у країні створена і діє потужна система захисту населення і економіки від надзвичайних ситуацій, стає зрозумілим велике значення, яке набуває система цивільного захисту сьогодні. Адже науково-технічний прогрес, з одного боку, покращує життя людей, а з іншого — підвищує ризик виникнення аварій і катастроф, тому формуванням цивільного захисту все частіше доводиться ліквідовувати їх наслідки.

Чорнобильська катастрофа, інші надзвичайні ситуації об'єктивно довели необхідність докорінних змін у призначенні цивільного захисту, формах його функціонування, забезпечення, фінансування та в інших сферах. Ці проблеми вирішуються шляхом: кадрової реорганізації Цивільної оборони, переміщення акцентів її організаційної структури, сил і засобів відповідно до нового призначення.

У цій книзі значна увага приділяється вивченню основ системи цивільної оборони України, організації її діяльності, висвітленні законодавства нашої країни та інших нормативних документів, що дає можливість студентам вищих навчальних закладів, а також керівникам, інженерно-технічним працівникам промислових підприємств та інших об'єктів господарювання отримати необхідні знання з найважливіших питань цивільної оборони: розширити їх в плані більш широкого розуміння складних проблем і завдань що постають перед структурами цивільного захисту в сучасних умовах.


← prev content next →