Губський Цивільна оборона (1995)

Засоби індивідуального захисту

Вміле і своєчасне застосування засобів індивідуального захисту дає можливість повністю уникнути ураження населення хімічною і біологічною зброєю, послабити дію світлового випромінювання ядерного вибуху і уникнути ураження радіоактивним порохом.

До засобів індивідуального захисту відносяться фільтруючі і ізолюючі протигази, респіратори, протипорохові матер'яні маски ГІТМ-1, ватно-марлеві пов'язки, спеціальна ізолююча захисна одежа і пристосована одежа та медичні засоби захисту.

Засоби захисту органів дихання

Фільтруючі протигази призначені для захисту органів дихання, очей і обличчя від отруйних речовин, радіоактивних речовин, аерозолів, біологічних засобів і гарантують відносно безпечне перебування на зараженій місцевості при умові їх правильного підбору. Фільтруючі протигази є основним засобом індивідуального захисту населення. Принцип захисної дії фільтруючих протигазів засновано на фільтрації (очищенні) повітря, яке вдихає людина.

У системі ЦО для дорослого населення використовуються фільтруючі протигази ГП-5, ГП-5м; останнім часом протигаз ГП-5 заміняється протигазом ГЇІ-7. Для дітей використовуються протигази ДП-6, ДП-бм, ПДФ-7, ГІДФ-д, ГІДФ-ш, а також камера захисна дитяча КЗД-4 (КЗД-1).

Протигаз ГП-7. Останнім часом для захисту цивільного населення і формувань ЦО надходить протигаз ГП-7,. Опір дихання при вдиханні при швидкості постійного потоку повітря 30 л/хв --не більше 16 мм. во дет; при 250 л/хв ~ не більше 200 мм. вод. ст. Лицьову частину виготовляють трьох розмірів. Номер розміру вказується з правої сторони маски в підборідігій частині, в кружечку діаметром 12 мм. До складу лицьової частини входять: маска об'ємного типу з "незалежним" обтюратором, окулярний вузол, переговорний пристрій, вузол клапана в;цгхання і видихання, обтікач наголовника і притискних кілець . «ля закріплення незапотіваючих плівок.

"Незалежний" обтюратор являє собою смужку тонкої гуми і служить для утворення герметичності лицьової частини на голові. Досягається герметичність за рахунок щільного прилягання обтюратора до обличчя ї можливості розтягуватись самостійно незалежно від корпусу маски. При цьому механічна дія лицьової частини на головз»г людини незначна. Наголовник призначено для закріплення лицьової частини. Він має потиличну пластину і п'ять лямок — лобну, дві скроневі і дві щічні. Лобна і скроневі лямки приєднуються до корпуса мастей притяжками. На кожній лямці з інтервалом в 1 см нанесені упори сходового типу, які призначені дтя надійного закріплення .лямок в пряжках. Біля кожного із них нанесена цифра, що дозволяє точніше фіксувати необхідне положення лямок при підгонці масок. Нумерація іде від Вільного кінця лямки до потиличної пластини. На фільтруючо-поглинаючу коробку одягається трикотажний чохол, який захищає її від дощу, снігу, ґрунтового пороху.

Протигаз ГІІ-7 порівняно з протигазом ГП-5 має щ.тий ряд переваг по експлуатаційних і фізіологічних показниках. Зменшено опір фільтруючо-поглинаючої коробки, а це полегшує дихаїшня. "Незалежний" обтюратор забезпечує надійнішу герметизацію і в той же час зменшується тиск на голову лицьовою частиною. Зниження опору дихання і тиску на голову дозволяє збільшити час перебування в протигазі. У зв'язку з цим таким протигазом можуть користуватися люди похилого віку, люди з легеневими і серцевими захворюваннями.

Переговорний пристрій забезпечує чітке розуміння слів, а також дозволяє використовувати телефон, радіо, мегафон.

Підбір лицьової частини здійснюється на основі даних виміру сантиметром горизонтального і вертикального обхватів голови. Горизонтальний обхват визначається виміром голови по замкнутій лиш', яка проходить спереду по бровних дугах, збоку - на 2-3 см вище краю раковини вуха і ззаду через найбільш виступаючу частину голови. Вертикальний обхват визначається виміром голови по замкнутій лінії, яка проходить через тім'я, підборіддя і щоки. Виміри округлюють з точністю до 5 мм. По сумі двох вимірів встановлюють розмір лицьової частини і положення (номер) упорів лямок наголовника, користуючись табл. 24



Перша цифра вказує номер лобної лямки, друга — скроневої, третя --щічних лямок. Положення лямок наголовника встановлюються при підгонці протигазу.

Перед надяганням протигазу необхідно забрати волосся з лоба і скроні, (попадашїя волосся під обтюратор призводить до порушення герметичності). Жінкам потрібно гладенько зачесати волосся назад, а заколки, шпильки і прикраси зняти. При одяганні протигазу ГП-7 лицьова частина береться обома руками за щічні ЛЯМКИ так, щоб великі пальці захопили лямки, підборіддя фіксують у нижньому заглибленні обтюратора і рухом рук вгору і назад натягають наголовник на голову і підтягають до упора щічні лямки.

Протигаз ГП-7 гранспоріується і зберігається на car ладах в заводській упаковці. У кожний ящик кладеться у поліетиленових пакетах 20 лицьових частин: 1 розміру - 8, 2 розміру - 8, З розміру - 4.

Визначення розміру шолому-маски дитячих протигазів

Протигази для дітей підбирають, виміряючи ширину і висоту лиця .дитини.



Камера захисна дитяча

ДЛЯ захисту дітей до 1,5 року використовуються камери захисні дитячі, які складаються з каркасу, на який натягується прогумовий чохол з віконцями, протигазової коробки і міхового насосу. Повітря дія дихання дитини підкачується міховим насосом, яке очищається фільтруючою протигазовою коробкою (в КЗД-1). В КЗД-6 (КЗД-4) використовуються дифузно -сорбуючі елементи.

КЗД може переноситись на руках, для чого є лямки, а також встановлюватись на шасі дитячої коляски.

Для того, щоб використовувати фільтруючі протигази для захисту органів дихання від всіх СДОР передбачаються спеціальні насадки, які кріпляться до протигазної коробки. Респіратори

У системі ЦО найбільше використовуються респіратори Р-2. Респіратори призначені для захисту органів дихання від радіоактивного пороху і бактерійних аерозолів Р-2 являє собою фільтруючу півмаску, яка має два клапани вдихання і один клапан видихання, металевий носовий притискач і лямки для кріплення до голови.

Респіратори Р-2 зберігаються в поліетиленових пакетах. Виготовляються трьох розмірів. Для того, щоб підібрати респіратор, вимірюють висоту лиця: 99-109 мм - 1 розмір, 109-119 мм - 2 розмір, більше 119 мм - 3 розмір.

Мал. 44. Зовнішній вигляд респіратора Р-2

Респіратори Р-2 широко використовувались для захисту органів дихання від радіаційного пороху формуваннями ЦО при ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Для захисту органів дихання від радіоактивного пороху, біологічних аерозолів можуть використовуватись і промислові респіратори.

Протипорохова тканинна маска ГГГМ-І

ПТМ-1 призначена для захисту органів дихання людей від радіоактивного пороху. ПТМ-1 складається з двох основних частин: корпусу і кріплення.

Маска ПТМ-1 виготовляється самостійно. Розкрій шарів корпусу маски, а також кріплення робиться по викройці або лекалах.

ПТМ-1 виготовляється семи розмірів, які залежать від висоти обличчя: 1-й - до 80 мм, 2-й - 81-90 мм, 3-Й -91-ШОмм, 4-й - 101-110 мм, 5-й - 111-120 мм, 6-й - 121-130 мм, 7-й - більше

131 мм. Перший і третій розміри

Ватно-марлева пов язка

Ватно-марлева пов'язка виготовляється самостійно із марлі довжиною 100 см і шириною 50 см. Марлю стелять на столі, посередині кладуть вату розміром ЗО х 20 см, товщиною біля двох сантиметрів. Вільні кінці марлі загортають по всій довжині, з обох сторін закриваючи вату. Після цього на кінцях марлі робять розрізи довжиною 30-35 см, які утворюють дві пари зав'язок. Накладають пов'язку на лице так, щоб був закритий низ підборіддя. Верхній край повинен закривати ніс і доходити до очних впадин. Нижні кінці зав'язуються на тім'ї, а верхні на потилиці за вухами.

Респіратори, протипорохові тканинні маски і ватно-марлеві пов'язки від отруйних речовин не захищають.

Ізолюючі протигази

На підприємствах, діяльність яких пов'язана з виробництвом, використанням і транспортуванням СДОР, при аваріях, стихійному лихові можливі випадки зараження великих територій високими концентраціями небезпечних речовин на довгий час. Все це створює великі труднощі при проведенні рятувальних і інших невідкладних робіт тому, що треба забезпечити надійний захист органів дихання людей, які працюють в осередку ураження. Використання протигазів фільтруючого типу, як цивільних так і виробничих, при високих концентраціях СДОР, а також при нестачі кисню недопустиме.

У таких випадках використовують ізолюючі протигази Ш-46м, ІП-4, Ш-5, які забезпечують захист органів дихання, очей, шкіри обличчя від будь-яких СДОР незалежно від особливостей і концентрації. Вони дозволяють працювати навіть там, де повністю відсутній кисень в повітрі. Використовуючи протигази Ш-46м і Ш-5, можна виконувати легкі роботи під водою на глибині до 7 м.

Принцип роботи протигазу заснований на виділенні кисню із хімічних речовин при поглинанні вуглекислого газу і вологості, які видихає людина.

Шолом-маска захищає органи дихання від дії зовнішнього середовища, направляє повітря, що видихається в регенеративний патрон і подає очищену від вуглекислого газу і збагачену киснем газову суміш до органів дихання, а також захищає очі та обличчя.

Шолом-маска складається з окулярів, обтюратора і з'єднувальної трубки з ніпелем. Шолом-маска укомплектовується загубником і носовим затискачем для виконання робіт під водою.

Регенеративний патрон Регенеративний патрон забезпечує поглинання вуглекислого газу і вологи із повітря, яке видихається і отримання кисню. Патрон має регенеративний продукт, у якому встановлено пусковий брикет. Сірчана кислота, яка виливається при зруйнуванні вбудованої ампули, розігріває регенеративний продукт і цим інтенсифікує його робоїу. Крім того, пусковий брикет забезпечує виділення кисню, необхідного для дихання в перші хвилини. Мішок для дихання служить резервуаром для видихання газової суміші і кисню, який виділяється регенеративним патроном. На ньому розташовані фланці, за допомогою яких прикріпляється регенеративнй патрон і клапан надмірного тиску. Клапан надмірного тиску випускає зайве повітря із системи дихання, а також служить для підтримання в дихальному мішку необхідного об'єму газу під водою. В протигазах Ш-46м і ІП-5 у випадку нестачі газової суміші на вдихання при роботах під водою передбачено пристосування додаткової подачі кисню.

Сумка призначена для зберігання і перенесення протигазу. Шолом-маска ізолюючого протигазу не має термозахисних засобів, тому працювати у ній рекомендується з одягнутим на голову капюшоном захисного костюма. Запас кисню в регенеративному патроні дозволяє виконувати роботи в ізолюючому протигазі при важких фізичних навантаженнях протягом 45 хв, при середніх - 70 хв, при легких навантаженнях або в стані відносного спокою - 3 год. Перебувати в ізолюючих протигазах зі зміною регенеративних патронів допускається 8 год.

Повторне перебування- в ізолюючих протигазах допускається тільки після відпочинку протягом 12 год. Якщо використовувати протигаз по 3-4 год кожен день, то ним можна користуватись два тижні.

При температурі 40°С час роботи в ізолюючому протигазі визначається не запасом кисню в регенеративному патроні, а загальним станом людини і при важкому навантаженні буде ЗО хв, при середному — 45 хв. Протигази ІП-46, ІП-46м надійно працюють в інтервалі температур від -20°С до +40°С, а протигази Ш-4 і Ш-5 від -40°С до +40°С.

До роботи в ізолюючих протигазах допускаються люди, які пройшли медичну комісію. Не допускаються до роботи в ізолюючому протигазі люди, які хворіють на туберкульоз легенів, тирестоксіоз і інші форми ендокринної недостатності будь-якого ступеня, залишкові явища після закритої іравми мозку, нейроінфекцію, глакуому, дерматит, екзему і т.п.

Забороняється користуватись незапломбованими регенеративними патронами і ізолюючими протигазами, приступати до роботи тоді, коли не почав працювати пусковий брикет.

Не молена перебувати в протигазі до повного відпрацювання регенеративного патрону (ознака - слабке наповнення дихального мішка, утруднюється повне вдихання при роботі з однаковою інтенсивністю, слабкість). Повторно використовувати протигаз (після зняття шолому-маски) без заміни регенеративного патрона забороняється. Категорично не допускається змащувати деталі і з'єднання протигазу будь-якими мастилами (при поєднанні кисню і мастила може статися вибух).

Зберігаються ізолюючі протигази в спеціальних запломбованих мішках. Ш-46 і ІП-46м зберігаються без приєднаної шолом-маски. У процесі зберігання протигази підлягають періодичному технічному обслуговуванню. Відпрацьовані регенеративні патрони, пускові брикети і брикети додаткової подачі кисню підлягають обов'язковому знищенню, про яке складається акт спеціально призначеною комісією. їх або спалюють, або розчиняють їх речовини у воді. Перед спалюванням патрони і брикети складають у підготовлену яму, обкладають дрібно нарубаними дровами і запалюють (бензин, нафту і інші горючі речовини використовувати забороняється) і зразу відходять в бік, щоб захистити себе від дії високої температури горіння. Неможна підходити до вогню, поки не закінчиться горіння. Після цього яму засипають землею.

Розчинні речовини спускають у воду. Якщо виділення бульбашок припинилось, то процес розкладання закінчився. Відкривати корпус регенеративних патронів і знищувати речовини, які знаходяться в них і брикетах, необхідно в захисних окулярах, гумових рукавицях і захисному фартусі.

Засоби захисіу шкіри

Засоби захисту шкіри призначені для захисту всього тіла людини в умовах зараження місцевості отруйними речовинами, біологічними засобами, радіоактивного зараження. Вони також використовуються при роботі з СДОР, при проведенні дегазаційних, дезинфекційних і дезактиваційних робіт.

Такими засобами є; простіші засоби захисту шкіри, легкий захисний костюм Л-1; комплект захисного фільтруючого одягу (ЗФО);

Простіші засоби захисту шкіри від отруйних речовин, біологічних аерозолів і радіоактивного зараження — це звичайна одежа і взуття. Плащі і накидки із прогумованої тканини, хлорвінілу, пальта із драпу, шкіри, грубого сукна добре захищають від радіоактивного пороху і біолоіічних засобів.

До 10 хв можуть захищати від крапель рідких ОР, а якщо одяг промок, то і більше — до 50 хв. Для захисту піг використовують гумові чоботи, боти, валянки з галошами, взуття із шкіри і шкірозамінників. Для захисту рук використовують гумові або шкіряні рукавиці. Для захисту голови і шиї пропонується використовувати капюшони.

Звичайний одяг, оброблений мильно-масляною емульсією, може захистити від пари отруйних речовин. Для того, щоб змочити один комплект одягу (комбінезон, спортивний костюм і т.п.) потрібно у 2 л води розчинити 300 г мила, додати 0,5 л олії або мінерального масла. Цей розчин нагріти, просочити ним одяг і висушити на повітрі. Загальновійськовий захисний комплект

Разом з протигазом комплект використовується формуваннями ЦО і військами при проведенні рятувальних і інших невідкладних робіт в осередках хімічного, біологічного і радіоактивного уражень.

Загальновійськовий захисний комплект складається із захисного плаща, захисних панчіх і рукавиць. Його можна використовувати як накидку, одягати "в рукави" і носити як комбінезон.

Виготовляється ЗЗК п'яти розмірів: перший для росту 165 см, другий -- від 165 см до 170 см, третій - від 170 до 175 см, четвертий — від"175 см до 180 см, п'ятий -- вище 180 см. Легкий захисний костюм Л-1 У комплект Л-1 входить сорочка з капюшоном, штани, які зшиті разом з панчохами, двопалі рукавиці і підшоломники. Виготовляється трьох розмірів: перший - ріст до 165 см,

Для просочування ЗФО є два рецепти: перший поглинає пару ОР за рахунок абсорбції (розчину пари ОР), другий — нейтралізує ОР за рахунок хімосорбції.