Крегул Ю.І. Правові основи державного управління економікою України (2003)

8.3. Правовий статус Державної адміністрації залізничного транспорту України.

Правовий статус Державної адміністрації залізничного транспорту України регламентується Положенням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 лютого 1996 р. № 262 (зі змінами) “Про затвердження Положення про Державну адміністрацію залізничного транспорту України”.

Державна адміністрація залізничного транспорту (Укрзалізниця) є органом управління залізничним транспортом загального користування, підвідомчим Мінтрансу.

До сфери управління Укрзалізниці входять Донецька, Львівська, Одеська, Південна, Південно-Західна та Придніпровська залізниці, а також інші об'єднання, підприємства, установи і організації залізничного транспорту (далі - підприємства) за переліком, визначеним Мінтрансом.



Укрзалізниця здійснює централізоване управління процесом перевезень у внутрішньому і міжнародному сполученні та регулює виробничо-господарську діяльність залізниць у сфері організації цього процесу.

Укрзалізниця у своїй діяльності керується Конституцією України, Конституційним Договором між Президентом країни та Верховною Радою України, законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, декретами, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами Мінтрансу, а також зазначеним Положенням.