Шульженко Ф. П., Гайдулін О. О., Кундрик Р. С. Транспортне право (2005)

ПЕРЕДМОВА

Економічний прогрес залучає нашу країну до міжнародного розподілу праці, якому супутні міждержавні потоки матеріальних та фінансових ресурсів. Жодна країна не в змозі самостійно забезпечити умови найефективнішого виробництва товарів і послуг. Ці завдання можуть бути успішно вирішеними завдяки міжнародному співробітництву, за допомогою якого можна забезпечити потік необхідних товарів, одержати доступ до нових ринків збуту.

Розвиток транспорту зумовив активізацію національної транспортної політики, чому сприяє унікальне географічне розташування України, що має забезпечити органічне приєднання її до світового співтовариства, передусім, завдяки просуванню на зовнішніх ринках послуг національного транспорту. У зв’язку з цим має місце стійка тенденція до збільшення обсягів міжнародної торгівлі та визначення найоптимальніших вантажопотоків із найменшими витратами.

У цьому контексті вивчення студентами юридичного факультету спеціального курсу «Транспортне право» надзвичайно актуальне.

Метою вивчення дисципліни є набуття студентами знань про будову, стан, функціонування транспортної системи України і суб’єктів транспортних правовідносин, правові засади діяльності окремих галузей транспорту (залізничного, автомобільного, повітряного, морського, річкового, трубопровідного) та особливості господарювання транспортних підприємств.

Навчальний курс передбачає вивчення як теоретичних питань юридичного забезпечення діяльності транспорту в цілому, так і окремих його галузей, набуття практичних навичок роботи з нормативно-правовими актами, що регулюють суспільні відносини у сфері надання транспортних послуг, порядок створення окремих суб’єктів господарювання на транспорті, укладення та забезпечення виконання договорів перевезення, юридичної відповідальності за невиконання, порушення чи неналежне виконання зобов’язань суб’єктами транспортних правовідносин, захисту прав та інтересів громадян, які користуються транспортом.

Професійна спрямованість курсу полягає в тому, що «Транспортне право» — як навчальна дисципліна — виступає інтегрованим курсом, в якому оволодіння нормативним матеріалом передбачає комплекс знань матеріального і процесуального права, вмінь і навичок у застосуванні його норм для юридичного забезпечення господарської діяльності підприємств транспорту.

Для підвищення змістовності посібника автори не тільки збільшили обсяг лекційного матеріалу, а й уклали словник основних термінів із транспортного права, що має допомогти студентам у роботі з нормативно-правовими актами та доктринальними джерелами у цій галузі.

Навчальний матеріал, який викладений у посібнику, міцно пов’язаний з чинним законодавством і правозастосовчою практикою. Тому він придатний до використання не тільки студентами і викладачами, а й практикуючими юристами, перш за все, в галузі правового забезпечення діяльності транспортних підприємств та установ.


← prev content next →