Романів Ревізія і контроль (2004)

Ревізія розрахунків з оплати праці в натуральному виразі

Законом України «Про оплату праці» (ст. 23) визначено, що заробітна плата на території виплачується у грошових знаках, які мають законний обіг на території України. Виплата заробітної плати у формі боргових зобов'язань і розписок або в будь-якій іншій формі заборонена.

Згідно з частиною третьою статті 23 Закону України «Про оплату праці» колективним договором, як виняток, може бути передбачено часткову виплату заробітної плати натурою (за цінами не вище собівартості) у розмірі, що не перевищує 50 відсотків нарахованої за місяць, у тих галузях або за тими професіями, де така виплата, еквівалентна за вартістю оплаті праці у грошовому виразі, е звичайною або бажаною для працівників. Перевіряючи розрахунки з працівниками при натуроплаті, потрібно вияснити, чи не проводилася їм виплата заробітної плати недо-зволеними товарами, перелік яких встановлений Кабінетом Міністрів України (Постанова КМУ від 03.04.93 р. № 244).

При обкладенні податками натуроплати, окрім звичайних для оплати праці платежів, по даних операціях нараховується ПДВ та податок на прибуток.

Оподаткування податком на прибуток



Підставою для оподаткування натуроплати податком на прибуток служить п.7.1. З У «Про оподаткування прибутку підприємств». В ньому подані особливості оподаткування бартерних операцій. Саме до такого виду можна віднести розрахунки з працівниками при застосуванні натуроплати.

Адже бартер — господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків, в даному випадку, роботи у будь-якій формі, іншій, ніж грошова.

Доходи та витрати від здійснення товарообмінних операцій визначаються платником податку виходячи з договірної ціни такої операції, але не нижчої за звичайні ціни. При оплаті праці в натуральному вигляді об'єктами обміну виступають:

- заробітна плата, яка належить до виплати працівникам;

- товари чи продукція власного виробництва.

Вартість першого об'єкта обміну можна точно визначити, отримавши дані із розрахунково-платіжної відомості нарахування заробітної плати

Вартість другого об'єкта обміну можна визначити на підставі Декрету про прибутковий податок з громадян. Тобто товари чи продукція, якою оплачується заробітна плата, буде оцінюватися за відпускною середньою ціню продажу стороннім споживачам.

Отже, ревізор має розуміти, що при натуроплаті обкладанню за ставкою 30% підпадає різниця між звичайними цінами відпущеної працівникові продукції (включення до валових доходів) та собівартістю відпущеної продукції (убуток балансової вартості готової продукції, п.5.9.).

Оподаткування ПДВ

Відповідно до п. 4.2 ст. 4 Закону «Про ПДВ» у випадку здійснення операцій по натуральних виплатах у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах із підприємством, базу оподатковування визначають виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайні ціни.

Оподаткування прибутковим податком

Відповідно до статті 2 Декрету № 13-92 доходи, отримані в натуральній формі, включаються у сукупний оподатковуваний прибуток працівника за календарний рік за вільними (ринковими) цінами, якщо інше не передбачено чинним Декретом.

Цей загальний принцип оцінки натуроплати для обкладення прибутковим податком конкретизований у п. 2.3 Інструкції про прибутковий податок.

Інструкцією про прибутковий податок передбачено три варіанти оцінки натуральних виплат для включення їх до складу місячного сукупного оподаткованого прибутку працівника.

1) виплати продукцією власного виробництва.

У випадку виплати заробітної плати в натуральній формі її розмір у складі місячного сукупного оподаткованого прибутку працівника обчислюється за відпускною ціною зазначеної продукції стороннім споживачам у поточному місяці, коли проведене нарахування заробітної плати.

Якщо в поточному місяці така продукція не реалізовувалася,, її розмір обчислюється за відпускною ціною попереднього місяця.

2) виплати продукцією інших виробників.

Натуральна продукція інших виробників до складу місячного сукупного оподаткованого прибутку працівника оцінюється за цінами її придбання.

3) виплати продукцією інших виробників, отриманою по бартерних (товарообмінних) операціях зовнішньоекономічної діяльності.

Натуроплата такого виду оцінюється у складі місячного сукупного оподаткованого прибутку працівника за митною вартістю, сплаченою при її ввозі в Україну, і перераховується у гривні за курсом НБУ на дату одержання натуральної оплати.

Прибутки громадян, отримані ними від подальшого продажу натуральної продукції, включаються до складу сукупного оподаткованого прибутку у вигляді різниці між ціною реалізації і ціною, за якою вони були включені для оподатковування заробітної плати. Прибутки в натуральній формі і від подальшого продажу натуральної продукції відображаються в декларації працівника і підтверджуються довідкою підприємства або організації, що робили натуральні виплати.