Романів Ревізія і контроль (2004)

Перевірка правильності визначення витрат підприємства, пов'язаних з нарахуванням (сплатою) процентів за борговими зобов'язаннями у зв'язку з веденням господарської діяльності

Згідно із підпунктом 5.5.1 пункту 5.5 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» до складу валових витрат платника податку на прибуток відносяться будь-які витрати, пов'язані з виплатою або нарахуванням процентів за борговими зобов'язаннями (у тому числі за будь-якими кредитами, депозитами) протягом звітного періоду, якщо такі виплати або нарахування здійснюються у зв'язку з веденням господарської діяльності платника податку. Такі витрати відображаються у рядку 27 Декларації про прибуток підприємства.

Під час перевірки складу таких витрат ревізор повинен враховувати, що платники податку, в яких 50 або більше відсотків статутного фонду перебуває (безпосередньо чи побічно) у власності або управлінні осіб, що є нерезидентами України, а також неприбуткових установ (організацій), звільнених від сплати податку на прибуток, витрати на виплату або нарахування процентів за борговими зобов'язаннями на користь таких осіб у будь-якому податковому періоді здійснюють у розмірі, що не перевищує суми доходів такого платника податку протягом звітного періоду, отриманих у вигляді процентів, збільшеному на суму, що дорівнює 50 відсоткам оподатковуваного прибутку звітного періоду, без урахування суми отриманих процентів. Такі витрати відображаються у рядку 29.6 додатка «З» до декларації.



Тимчасово до 1 січня 2008 року підприємства з виробництва автомобілів і запасних частин до них, які мають інвестицію (у тому числі іноземну) виключно в грошовій формі, що становить суму, еквівалентну не менше 150 мільйонів доларів США за офіційним валютним курсом Національного банку України на день внесення такої інвестиції до їх статутного фонду, яка зареєстрована у встановленому законодавством порядку, витрати на виплату або нарахування процентів за борговими зобов'язаннями у будь-якому періоді здійснюють без вищенаведених обмежень щодо їх розміру і показують у рядку 29.7 додатка «З» до декларації.

Оподатковуваний прибуток без урахування процентів визначається як скоригований валовий дохід звітного періоду (без урахування доходу за звітний період, отриманого у вигляді процентів), зменшений на суму валових витрат звітного періоду, за винятком валових витрат звітного періоду, пов'язаних з виплатою процентів.

Витрати, пов'язані з виплатою або нарахуванням процентів, які не були віднесені протягом звітного періоду до складу витрат виробництва (обігу), підлягають перенесенню на результати майбутніх податкових періодів зі збереженням вищенаведених обмежень.

У цьому рядку декларації відображається також перевищення сплачених сум над нарахованими по кредитно-депозитних операціях у разі дострокового погашення платником податку боргових зобов'язань.

У системі бухгалтерського обліку платника податку на прибуток інформація щодо нарахованих процентів за борговими зобов'язаннями формується на субрахунках:

- 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» — ведеться облік нарахованих дивідендів, відсотків, роялті тощо, які підлягають отриманню.

- 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» — ведеться облік нарахованих відсотків за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит, використання майна, отриманого в користування (орендні, лізингові операції тощо), а також іншими операціями;

- 732 «Відсотки одержані» узагальнюється інформація про відсотки за облігаціями чи іншими цінними паперами, за якими не ведеться облік на субрахунку 731 «Дивіденди одержані», зокрема винагороди за здані в фінансову оренду необоротні активи тощо.

- 951 «Відсотки за кредит» — ведеться облік витрат, пов'язаних з нарахуванням та сплатою відсотків за користування кредитами банків.