Романів Ревізія і контроль (2004)

Перевірка дотримання підприємством вимог, що ставляться до суб'єктів малого підприємництва - платників єдиного порядку

Окрім вище названих вимог щодо видів діяльності, порядку формування статутного фонду, чисельності працюючих та обсягів діяльності, яких суб'єкту малого підприємництва - платники єдиного податку повинні дотримуватись, під час перевірки ревізор має також звернути увагу на ще одну важливу вимогу - грошову форму розрахунків.

Відповідно до ст.1 Указу Президента України від 28.0б.99р. №746/99 суб'єкти підприємницької діяльності - юридичні особи, які перейшли на спрощену систему оподаткування за єдиним податком, не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію, крім готівкового та безготівкового розрахунків коштами.

У разі виявлення фактів недотримання цієї вимоги (аналогічно як і попередніх), платник єдиного податку повинен з початку наступного за звітним кварталом (кварталом, у якому було фактично здійснено виявлене порушення), перейти на загальну систему оподаткування.

В основному це стосується бартерних угод та взаємозаліків.



Проте, з цього правила є виключення.

У разі отримання платником єдиного податку в оплату за відвантажену продукцію векселя, який пізніше реалізовується іншому суб’єкту господарювання, кошти, що надійдуть за такий вексель, враховуються при нарахуванні єдиного податку у момент їх надходження. При цьому умовно вважається, що вони надійшли за відвантажену продукцію.

Якщо ж кошти за такий вексель не будуть сплачуватися на поточний рахунок або в касу суб'єкта малого підприємництва, а сума, на яку виданий вексель, буде погашатися товаром, така операція буде вважатися бартерною і не може застосовуватися за умови використання спрощеної системи оподаткування. У разі її застосування платник єдиного податку повинен буде перейти на загальну систему оподаткування.

У системі бухгалтерського обліку підприємства інформацію щодо здійснених бартерних (товарообмінних) операцій ревізор може отримати, аналізуючи бухгалтерські проведення за рахунками 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», 37 «Розрахунки з різними дебіторами», 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», а також 68 «Розрахунки за іншими операціями»