Мумінова-Савіна Судово-бухгалтерська експертиза (2004)

2.5. Історичні аспекти розвитку судово-бухгалтерської експертизи

Спеціальні знання з бухгалтерського обліку, фінансів, економіки застосовувалися під час розгляду справ у судах ще на початку ХХ століття.

Облік виник у Давньому Єгипті, Вавілоні, Єрусалімі, коли царський контролер (експерт) підтверджував достовірність звіту пожертвувань, складеного головним жерцем. В епоху Відро-дження книги подвійної бухгалтерії Луки Пачолі використовува-лись у судах для перевірки достовірності даних обліку. В Англії судово-бухгалтерська експертиза з’явилась, коли почали запро-ваджувати посади контролерів-аудиторів.

На всіх стадіях розвитку теоретики бачили в експертизі ін-струмент, необхідний для провадження слідства і суду (францу-зький процесуаліст Баньє), а експерта вважали науковим свідком (англо-американські процесуалісти).

1921 року в Петрограді при Північно-західній торговельній палаті було створено відділ обліково-фінансових експертиз, який у дальшому був реорганізований в інститут відповідальних бух-галтерів, а 1923 року при Московському відділенні Російського технічного товариства для проведення експертиз за завданнями судів у складі відділу обліку господарської діяльності було орга-нізовано бюро бухгалтерської експертизи і консультацій. Такі самі зміни відбувались у цій системі і в Україні.



У дальшому робота щодо організації бухгалтерської експерти-зи вдосконалювалась, створювалися відповідні підрозділи. Зок-рема, 1925 року при Народному комісаріаті робітничо-селянської інспекції СРСР, насамперед з числа спеціалістів, що працювали в державних організаціях, було створено Інститут державних бух-галтерів-експертів. Право надання експертних висновків на ви-могу державних органів з усіх питань обліку і звітності належало тільки бухгалтерам-експертам цього Інституту. Однак така пре-рогатива не поширювалась на проведення ними експертиз для слідчих та судових органів. Судді та слідчі самостійно признача-ли спеціалістів, які залучались як експерти-бухгалтери.

Один з основних етапів становлення та дальшого інтенсивно-го розвитку цієї галузі знань припадає на кінець 40-х років. 04.06.1947 р. Президією Верховної Ради СРСР був ухвалений Указ «Про кримінальну відповідальність за розкрадання держав-ного і громадського майна». Виконання цього Указу стало при-чиною збільшення кількості справ з розслідування господарських злочинів, що у свою чергу вимагало значно ширшого застосуван-ня спеціальних знань у галузі бухгалтерського обліку і звітності та одержання доказів у формі висновків експертів-бухгалтерів. Отже, виникла необхідність створення відповідної експертної установи. Розпорядженням Голови Ради Міністрів СРСР від 02.08.1948 р. № Ю814-р при Міністерстві фінансів СРСР було створено Бюро державної бухгалтерської експертизи з філіями при міністерствах фінансів союзних та автономних республік і фінансових органах на місцях.

Діяльність Бюро бухгалтерської експертизи регулювала низка нормативно-правових документів: положення про Бюро держав-ної бухгалтерської експертизи при Міністерстві фінансів СРСР, ухвалене Радою Міністрів СРСР 19.05.1952 р., інструкція Мініс-терства фінансів щодо застосування цього положення, а також порядок розрахунків за бухгалтерські експертизи.

Згідно із зазначеними Положеннями та Інструкцією були сформовані Бюро бухгалтерської експертизи та його філії з постійни-ми штатними кадрами експертів-бухгалтерів у республіках, у то-му числі й в Україні, а також областях та містах Москві і Ленін-граді. Зазначеним Положенням на Бюро та його філії покладалась функція з проведення бухгалтерських експертиз у кримінальних і цивільних справах за завданнями органів розслідування, проку-ратури, судів та арбітражу.

У 1957 році Радою Міністрів УРСР республіканську філію бу-ло перетворено у Бюро державної бухгалтерської експертизи при Міністерстві фінансів УРСР з філіями при обласних відділеннях. А 02.02.1957 р. Радою Міністрів УРСР ухвалено постанову

№ 111 «Про Бюро державних бухгалтерських експертиз при Мі-ністерстві фінансів України». Відповідно до цієї постанови Міні-стерством фінансів України було видано Інструкцію від 20.06.1957 р. № 1 щодо застосування зазначеної постанови.

З метою поліпшення діяльності Бюро та координації функцій постановою Ради Міністрів УРСР від 04.01.1970 р. Бюро і його обласні філії в повному складі штатних працівників підпорядко-вано Міністерству юстиції України.

Зі становленням Бюро бухгалтерської експертизи розпочався новий етап розвитку судово-бухгалтерської експертизи в Україні.

Міністерством юстиції України за погодженням з Прокурату-рою та Верховним Судом України було розроблено Інструкцію «Про порядок проведення судово-бухгалтерських експертиз в Бюро державної бухгалтерської експертизи Міністерства юстиції України» від 30.12.1974 р. Це був перший в Україні нормативно-правовий документ, яким визначались процесуальні, організацій-ні, правові засади призначення та проведення бухгалтерських експертиз.

Протягом трьох десятиліть підпорядкування бухгалтерської експертизи Міністерству юстиції України структура і функції Бюро та його філій зазнали певних змін: обласні філії Бюро були перетворені на міжобласні та їх експертні підрозділи, за якими закріплювались зони обслуговування відповідних територій.

У квітні 1990 року республіканське Бюро було ліквідовано, а кадровий склад експертів-бухгалтерів Бюро та міжобласних філій з відповідними функціями передано до Київського і Харківського науково-дослідних інститутів судових експертиз та Одеської ла-бораторії південного регіону України.

Після ухвалення 1994 року Закону України «Про судову екс-пертизу» значно розширилася система науково-дослідних інсти-тутів судових експертиз Міністерства юстиції України. Так, у 1995 році на базі лабораторій та відділень було створено Донець-кий, Львівський та Одеський науково-дослідні інститути судових експертиз, а на їхні відповідні підрозділи покладено функції з ви-конання судово-бухгалтерських експертиз.

За ці роки лабораторії судово-бухгалтерської експертизи зна-чно розширили коло розв’язуваних ними завдань, почали прово-дити складні та нові види економічних досліджень. Експерти-бухгалтери оволоділи новими економічними спеціальностями з дослідження документів про фінансово-кредитні операції, еконо-мічну діяльність підприємств і організацій. З розширенням кола завдань, що вирішувались експертами-бухгалтерами, виникла не-обхідність у зміні самої назви цього виду експертизи. Рішенням Президії науково-консультативної та методичної ради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України від 30.01.2001 р. судово-бухгалтерську експертизу було переймено-вано на судово-економічну.

Сучасне тлумачення судово-бухгалтерської експертизи поля-гає в тому, що в її функції входять економічні дослідження конф-ліктних ситуацій у господарській діяльності, які стали об’єктами розслідування правоохоронними органами з метою усунення та запобігання їм у майбутньому.