Управління проектами

5. Контроль вартості

Контроль вартості зосереджується на (а) виявленні чинників, що впливають на вартісну основу, для гарантії того, що ці зміни будуть сприятливими, (Ь) визначенні того, що вартісна основа змінилася, і на (с) управлінні фактичними змінами по мірі їх виникнення. Контроль вартості включає:

• Відстежування вартісного виконання для виявлення відхилень від плану.

• Гарантування того, що всі відповідні зміни точно відображені у вартісній основі.

• Запобігання включенню у вартісну основу неправильних, невідповідних або незатверджених змін.

• інформування відповідних зацікавлених осіб про затверджені

зміни.

Контроль вартості включає пошук відповідей на запитання «чому», що стосуються як позитивних, так і негативних відхилень. Він має бути ретельно інтегрований Іншими процесами контролю (контролем за зміною змісту, контролем за зміною календарного плану, контролем якості та іншими видами контролю, як це обговорювалося в підрозділі 4.3). Наприклад, неправильні реакції на відхилення по вартості можуть спричинити проблеми з якістю чи календарним планом або неприпустимо підвищити ризик на пізніх стадіях проекту.

Малюнок 4. Логічна схема контролю вартості проекту

Вхідні дані для контролю вартості

.1 Вартісна основа. Див. пункт 7.3.3.1.

.2 Звіти Про виконання. Звіти про виконання (обговорюються в пункті 10.3.3.1) несуть інформацію про вартісну відповідність витрат бюджету. Звіти про виконання іноді підказують команді менеджерів проекту «вузькі місця», які можуть спричинити проблеми в майбутньому.



.3 Запити на зміну. Запити па зміну можуть бути в різних формах - усні та письмові, прямі та непрямі, ініційовані зсередини та зовні, обов'язкові та необов'язкові. Зміни можуть зажадати збільшення бюджету, а можуть привести і до його зменшення.

.4 План управління вартістю. Див. пункт 7.2.3.3.

Методи та засоби контролю вартості

.1 Система контролю за зміною вартості. Система контролю за зміною вартості задає процедури, за якими може змінюватися вартісна основа. Система включає роботу з документами, системи відстежування і рівні повноважень, необхідні для затвердження змін. Система контролю за зміною вартості має буги вбудована в загальну систему контролю (описану в підрозділі 4.3).

.2 Контроль за виконанням. Технологія контролю за виконанням описана в пункті 10.3.2, вона допомагає оцінити величину будь-яких відхилень, що відбуваються. Аналіз освоєного обсягу (описаний в пункті 10.3.2.4) особливо корисний для контролю вартості. Важливою частиною контролю вартості є визначення того, що спричинило відхилення, і рішення про те, чи потрібне коригування по цьому відхиленню.

.3 Додаткове планування. Мало проектів виконуються відповідно до плану. Потенційні зміни можуть зажадати нових чи скоригованих кошторисів або аналізу альтернативних підходів.

Результати контролю вартості

.1 Скориговані кошториси. Скориговані кошториси є зміною вартісної інформації, що використовується для управління проектом. У разі необхідності мають бути оповіщені відповідні зацікавлені особи. Скориговані кошториси можуть зажадати внесення змін в інші аспекти загального плану проекту, а можуть і не зажадати.

.2 Коригування бюджету. Коригування бюджету - це спеціальна категорія коригувань кошторисів. Коригування бюджету - це зміни затвердженої вартісної основи. А ці цифри коригуються тільки у відповідь на зміну змісту. У деяких випадках відхилення вартості можуть бути настільки серйозними, що стане неминучою зміна вартісної основи для надання реалістичного контролю виконання.

.3 Коригуючі дії. Коригуючі дії - це ті, що відбуваються з метою узгодження очікуваних майбутніх показників виконання проекту з планом проекту.

.4 Оцінка ПО завершенні. Оцінка по завершенні (ЕАС) — це прогноз підсумкових проектних вартостей, що грунтується на виконанні проекту. Найбільш загальні технології прогнозування базуються на таких відхиленнях;

• ЕАС = Фактично на сьогодні + Бюджет проекту, що залишився, змінений на коефіцієнт виконання (часто називається показником вартісного виконання, описаний у пункті 10.3.2.4). Цей підхід найчастіше використовується, коли поточні відхилення оцінюються аналогічно майбутнім.

• ЕАС = Фактично на сьогодні + Нова оцінка по всій роботі, що залишилася. Цей підхід найчастіше використовується, коли вже здійснене виконання показує, що початкові оцІночнІ допущення були неправильними, або те, що вони більш неадекватні через зміну умов.

• ЕАС = Фактично на сьогодні + Бюджет, що залишився. Цей підхід найчастіше використовується, коли поточні відхилення розглядаються як нетипові і команда менеджерів проекту сподівається, що в майбутньому таких відхилень чекати не доведеться.

Кожний з вищенаведених підходів може бути прийнятний для будь-якої конкретної роботи.

.5 ЗасвоєніІ уроки. Випадки відхилень, причини вибору дій з коригування та інші типи уроків, засвоєних у результаті контролю вартості, мають бути задокументовані в такий спосіб, щоб стати частиною бази даних як по цьому проекту, так і по всіх інших проектах, що виконуються в цій організації.