Економічний аналіз діяльності суб'єктів господарювання

1. 24. Факторинг як нова високоефективна система поліпшення ліквідності

При аналізі платіжних взаєморозрахунків у сучасних умовах між бізнес-партнерами необхідно значно більшу увагу приділяти новим прогресивним формам фінансування.

На Заході доволі широко використовують факторинг - новий вид послуг у сфері фінансування, призначений, у першу чергу, для нових дрібних і середніх фірм. Ним займаються спеціальні фактор-фірми, як правило, тісно пов'язані з банками.

Основний принцип факторингу полягає в тому, що фактор-фірма купує у своїх клієнтів їх вимоги до своїх партнерів, протягом 2-3 днів сплачує їм від 70 до 90% вимог у вигляді авансу, а 10 - 30% клієнт одержує після того, як до нього надійде рахунок від клієнта. Переваги послуг такої фірми полягають у зростанні ліквідності, а високий рівень ліквідності - передумова зміцнення фінансового стану підприємства.

Саме при швидкому зростанні обороту підприємство зобов'язане акумулювати значні ліквідні кошти, щоб погасити рахунки своїх постачальників, заплатити заробітну плату та надати своїм клієнтам такий же термін платежу, що і їх конкуренти.

Ефективність діяльності послуг фактор-фірм на Заході, а також те, що всі вони належать до великих банків, змусили фірми, які переважно з великим запізненням оплачували свої рахунки і не реагували на нагадування, оплачувати їх негайно; відомо, що при одержанні від факторингових фірм подібних нагадувань всі великі банки постійно обмінюються інформацією про фінансовий стан фірм у даній країні і навіть на міжнародній арені. Тому ніхто не хоче потрапляти у "чорний список" банків і тих фірм, що професійно займаються наданням фінансових довідок про підприємства.



Як правило, фірми на Заході укладають угоду з новим партнером, вимагають банківську довідку від своїх банків або аудиторських фірм. Якщо ж у цій довідці вказано: "Оплачує рахунки лише зі значним запізненням", потенційний покупець починає керуватися тим, що укладені угоди з таким партнером містять у собі певний фінансовий ризик, тому він підвищує свою реалізаційну ціну за рахунок того, що враховує у калькуляції певний відсоток фінансового ризику.

Факторні фірми готові надавати своїм клієнтам такі додаткові послуги, як гарантія за платіж. У цьому випадку фактор-банк фактично купує у своїх клієнтів їх вимоги до своїх клієнтів. Як і при звичайній системі, він виплачує їм протягом 2-3 днів від 70 до 90% суми вимог; залишок надають клієнтові після того, як його клієнт оплачує рахунок. Фактор-банки готові регулярно інформувати своїх клієнтів про платоспроможність, а при бажанні вони можуть брати на себе гарантію за платежі у зарубіжних країнах. Вони готові також брати на себе від своїх клієнтів певні ризики у випадку неплатоспроможності покупців.

У підсумку ще раз акцентуємо, що факторинг - нова високоефективна система поліпшення ліквідності і зменшення фінансового ризику для нових підприємств з швидкозростаючим оборотом, які не хочуть брати на себе виконання адміністративної роботи з перевірки платоспроможності своїх клієнтів, ведення бухгалтерського обліку відповідно до своїх вимог і зацікавлені у швидкому одержанні грошей за своїми рахунками.