Ділова етика

6.3. «Шведський стіл»

«Шведський стіл», або «буфетний обід», проводиться в ті ж часи, в які звичайно влаштовують сніданок чи обід. На такий прийом можна запросити більше людей, ніж на звичайний обід. Протокол більш простий, оскільки немає необхідності розміщувати гостей за столом, крім того, вся організація не така важка і ускладнена. Особливість його в тому, що різноманітні страви (закуски, гарячі страви, десерт) сервіруються на одному столі.

Учасники підходять до столу, беруть серветку і, поклавши на неї тарілку з загорнутими у серветку ножем і виделкою, кладуть собі їжу на свій смак. В праву руку можна взяти бокал вина, соку чи інший напій.

Заповнивши тарілку, гості, щоб дати можливість підійти іншим учасникам прийому, відходять від столу. Організатори прийому повинні передбачити, щоб всі гості, залишивши стіл, змогли розміститися в залі або в іншій кімнаті, де встановлені невеличкі столики. Якщо дозволяють розміри приміщення, такі столики на 4—5 чоловік можна розмістити в тому ж залі. Столики прикрашають квітами, свічками і сервірують столовими приборами. Напої розносять офіціанти.

Жінки, запрошені на «шведський стіл», як правило, самі підходять до столу і беруть собі те, що їм подобається. Проте передбачливий джентельмен завжди поцікавитися, що принести супутниці.