Фармакологія

5.3. Засоби, що знижують тонус і скоротливу здатність матки.

Засоби цієї групи призначають для припинення надмірної пологової активності, а також у разі потреби оперативного втручання.

Дія цих засобів спрямована на ослаблення пологової домінанти, зниження активності м-холінорецепторів, підвищення функції гальмівних (3-адренорецепторів, активацію процесів гіперполяризації клітинних мембран.

Токоферол, як і прогестерон, застосовують для профілактики передчасних пологів.

Деякі засоби цієї групи {атропін, екстракт беладонни звичайної, но-шпа) призначають для прискорення І періоду пологів, розслаблення шийки матки у випадку її спазму. У разі ригідності шийки матки вводять лідазу — ферментний препарат, що містить гіалуронідазу, яка викликає руйнування проміжної речовини — гіалуронової кислоти, що сприяє розширенню шийки матки і утворенню пологового каналу.

Для розслаблення міометрія і уникнення передчасних пологів після 16 тижнів вагітності застосовують (32-адреноміметик фенатерол (партусистен). Препарат призначають усередину і внутрішньовенно.

Засоби, що впливають на біометрій.

Назва Форми випуску, середні терапевтичні дози, способи застосування

Ергометрину малеат Ergometrini maleas

Окситоцин Oxytocinum

Динопрост Dinoprostum

Фенотерол Fenoterolum

Трава грициків Herba Bursae pastoris Листя барбарису Folii Berberis Трава чистецю Herba Stachydis betonicaeflorae fluidum Таблетки по 0,0002 г; в ампулах по 1 мл, 0,5 мл 0,02 % розчину. Усередину по 1 табл. 3 рази на день; внутрішньом'язово і внутрішньовенно по 1 мл 0,02 % розчину В ампулах по 1 мл (5 ОД).

Внутрішньовенно крапельно, у 5 % розчині глюкози (500 мл); в шийку матки по 0,5-2 мл В ампулах по 1 і 5 мг.

Внутрішньовенно, екстраамніально, інтраамніально, інтравагінально. Для внутрішньовенного введення 5 мг розводять у 500 мл 5 % розчину глюкози, вводять крапельно не більше 40 крап, за 1 хв Таблетки по 5 мг; в ампулах по 10 мл (50 мкг).

Усередину по 1 табл. кожні 3-6 год до 8 табл. на добу; внутрішньовенно крапельно — 50 мкг/хв Настій (1 : 20); екстракт (1 : 1). Усередину по 20-30 крап. 2-3 рази на день Спиртова настойка (1 ; 5). Усередину по 30-40 крап. 2-3 рази на день Екстракт (1 ; 1) на 40 % спирті. Усередину по 20-30 крап. 3-4 рази на день.