Фармакологія

13.4. Протипухлинні засоби рослинного походження.

Діючим началом протипухлинних засобів, які отримують з рослинної сировини, є алкалоїди, різноманітні як за хімічною будовою, так і за механізмом протибластомного ефекту. Одними з перших рослинних препаратів, котрі застосовують в онкологічній практиці, були колхамін і екстракт березового гриба бефунгін, який використовується як симптоматичний засіб. Пізніше у медичну практику було впроваджено вінбластин і вінкристин. Протипухлинним алкалоїдам властива дуже висока токсичність. їх отримують з різних рослин: із барвінка рожевого (вінбластин, вінкристин), з цибулин пізньоцвіту розкішного (колхамін), по-дофілу щитоподібного (подофілін), тощо.

ФАРМАКОКІНЕТИКА. Фармакокінетичні параметри рослинних протипухлинних засобів практично не вивчені, що, як і стосовно протипухлинних антибіотиків, можна пояснити складністю їх ідентифікації в біологічних середовищах.

ФАРМАКОДИНАМІКА. Цитостатичний ефект алкалоїдів полягає у вибірковому пригніченні транспортної РНК і синтезу ДНК, що зумовлює блокування мітозу на стадії метафази. Таким чином затримується розвиток пухлинної (і нормальної) тканини, що швидко проліферує.

Цитостатичний ефект протипухлинних алкалоїдів полягає у пригніченні лейкопоезу, еритропоезу і тромбоцитопоезу.

Показання: вінбластин, вінкристин — гемобластози (гематосаркома, мієломна хвороба, гострий лейкоз та ін.); рак молочної залози, невробластома, хоріонепітеліома, лімфогранульоматоз (окремо, а також поєднано з іншими протипухлинними засобами); колхамін — місцево в мазях — рак шкіри, у комбінації з сарколі-зином — рак стравоходу, високо розташований рак шлунка; подофілін — папіломатоз гортані, папілома сечового міхура.

Протипоказання: тяжкі супутні захворювання, в тому числі нирок, печінки, коли пригнічується кровотворення (лейкопенія, тромбоцитопенія, анемія); колхамінова мазь — рак шкіри НІ і IV стадії з метастазами.

Побічна дія: — див. "Алкілювальні засоби"; «Протипухлинні антибіотики.