Рибалко Історія України (частина друга) (1995)

2. Воєнні дії на південно-західному фронті в 1914—1916 pp.

Воєнні дії в 1914 р. Галицька битва.

З початком у липні 1914 р. імперіалістичної війни у її вир був втягнутий і український народ. Багато робітників та селян були мобілізовані до армії і брали участь у боях. На українських землях відбувалися бої. Безпосередньо в Україні вів воєнні дії Південно-Західний фронт, який простягався на 450 км від Іван-города до Кам'янця-Подільського (командуючий спочатку генерал Н. Іванов, з березня 1916 р. — генерал О. Брусилов). До його складу входили чотири російські армії: 4-а і 5-а, що стояли в напрямку на Перемишль і Львів, і 3-я та 8-а, націлені на Львів і Галич. їм протистояли чотири австро-угорські армії: 1-а, 2-а, 3-я і 4-а. Російські армії мали завданням наступати на австро-угорські війська в Галичині, відрізати їм шляхи відходу на захід від Кракова та на південь за Дністер і розгромити їх. Австро-угорське командування ставило метою оточити й розгромити російські війська, що дислокувалися між Віслою і Бугом.

Одночасно з Східнопрусською операцією російських військ на Північно-Західному фронті, на Південно-Західному фронті розгорнулася грандіозна Галицька битва, яка тривала з б серпня до 13 вересня 1914 р. У ній взяли участь близько 700 тис. чол. російських військ і понад 830 тис. чол. австро-угорської армії. Спочатку на правому фланзі, в районі дій 4-ї і 5-ї армій, ситуація склалася несприятлива для російських військ, і вони під натиском австрійської армії стали відходити від міст Красника і Тома-шова на північ. Лівофлангові армії: 3-тя під командуванням генерала Рузського (з району Дубна) і 8-ма під командуванням генерала Брусилова (з району Проскурова) — розгорнули успішний наступ в напрямку на Львів і Галич. На притоках Дністра — річках Золота Липа (13—15 серпня) і Гнила Липа (16—18 серпня) опір австрійських військ був подоланий, і вони стали відступати. 21 серпня російські війська зайняли Львів, а 22 серпня — Галич.

У наступних боях 24—ЗО серпня біля містечка Городок (40 км на захід від Львова) австрійські війська були розгромлені й відступили спочатку на р. Сян, а на початок вересня до р. Дунаець. Російські війська оточили й блокували добре укріплену фортецю Перемишль. На 13 вересня російська кіннота вийшла на р. Віслока за 80 км від Кракова.

Внаслідок Галицької битви російські війська зайняли всю Східну Галичину, частину Західної і майже всю Буковину з м. Чернівці. Австрійська армія втратила 400 тис. чол., в тому числі 100 тис. полоненими, і 400 гармат. Плани німецького командування утримати Східний фронт силами однієї Австро-Угорщини зазнали краху.

Коли розгорталися бої на західноукраїнських землях, виросла загроза і з півдня. Наприкінці липня 1914 р., при підозрілому потуранні англо-французької ескадри, що перебувала в Середземному морі, у Чорне море через Дарданелли ввійшли німецькі крейсери «Гебен» і «Бреслау». В ніч з 15 на 16 жовтня 1914 р. німецько-турецький флот раптово обстріляв Севастополь, Одесу, Феодосію і Новоросійськ. Туреччина включилася у війну на боці австро-німецького блоку. Для Росії створився ще один — Кавказький фронт.

Хід воєнних дій у 1915 р.

На кінець 1914 р. як на Західному, так і на Східному фронтах почалася позиційна війна. Стало ясно, що німецький план блискавичної війни — розгрому Франції, а потім Росії і закінчення війни за три місяці, — зазнав краху. Велику роль у провалі цього плану відіграли російські війська, які своїми активними діями відтягли на Східний фронт значні німецько-австрійські сили. Антанта примусила воювати Німеччину на два фронти, але перемоги теж не домоглася.

Німецьке командування вирішило в 1915 р. перенести основний тягар війни на Східний фронт, розгромити Росію, поповнити за її рахунок матеріальні ресурси, а потім навалитися на Англію і Францію. Російська ставка, під натиском Англії і Франції, планувала наступ на Берлін, а також, на Південно-Західному фронті,— в Карпатах, з метою виходу в Угорщину. Але ці широкі плани не підкріплялися матеріально: у російських військ невистачало озброєння, боєприпасів, особливо снарядів, одягу, взуття, харчових припасів.

У лютому—березні 1915 р. російські війська вели тяжкі бої в Карпатах. 9 березня капітулював австро-угорський гарнізон Перемишля. Російські війська взяли 120 тис. полонених, захопили 900 гармат.

А в цей час німецьке командування зосереджувало на сході за рахунок перекидання з Західного фронту великі військові сили, готуючись розгромити російські війська і, отже, вивести Росію з війни. Головний удар намічалося завдати в Галичині. Для цього була створена із перекинутих з заходу військових частин нова, 11-та німецька армія, якою командував генерал Макензен. Разом з нею діяла 4-та, австрійська армія. У районі прориву—на 35-кіло-метровій ділянці фронту між містами Горлиця і Громнік — Макензен створив подвійну перевагу в живій силі, а перевагу в артилерії — в 6 разів, у тому числі у важкій — у 40 разів.

Увечері 18 квітня німецька артилерія почала масований обстріл позицій російських військ, який тривав майже добу. Після цього 19 квітня 11-та німецька армія перейшла в наступ. Відчуваючи гостру нестачу артилерії, снарядів, гвинтівок і патронів, 3-тя російська армія, якою командував генерал Радко-Дмитрієв, змушена була відступити до Сяну, а з ЗО квітня і за Сян. Почали відступ і інші російські армії Південно-Західного фронту — 8-ма, яка 21 травня залишила Перемишль, 11-та і 9-та, що перейшли за Дністер. 9 червня російські війська залишили Львів, а на кінець червня — більшу частину Галичини.

Російське командування, щоб не допустити оточення й розгрому своїх військ у «польському мішку» — між Віслою і Бугом, почало їх відводити. До осені 1915 р. російські війська залишили Польщу, Литву, частину Латвії і Білорусі. Під німецько-австрійську окупацію потрапили й українські землі — Східна Галичина, Північна Буковина і 5 повітів Волині.

На жовтень 1915 р. Східний фронт став проходити по лінії від Чернівців до Риги через Тернопіль — Дубно — Пінськ — Барановичі — Свенцяни — Двінськ. Німецьке командування не змогло досягти поставленої мети — вивести Росію з війни, хоч вона й зазнала великих втрат. Війна знову стала позиційною.

Наступ військ Південно-Західного фронту в 1916 р.

У 1916 р. найбільш активні й широкі воєнні дії на сході мали місце на Піденно-Західному фронті. Наступ на цьому фронті за планами російського командування мав бути допоміжним до головного удару на Західному фронті, але через катастрофічну поразку союзної Антанті італійської армії в Трентіно, під натиском Англії і Франції, російські війська Південно-Західного фронту змушені були почати наступ раніше, не чекаючи готовності інших фронтів.

На весну 1916 року лінія Південно-Західного фронту тяглася на 480 км від Пінських боліт до румунського кордону. Тут діяли чотири російські армії: 8-ма, 11-та, 7-ма і 9-та загальною чисельністю понад 639 тис. солдатів і офіцерів. Вони мали 1770 легких і 168 важких гармат. Австрійські армії налічували 475 тис. бійців, 1300 легких і 545 важких гармат.

Під керівництвом командуючого Південно-Західним фронтом генерала Брусилова була проведена ретельна й добре замаскована підготовка прориву, причому не в одному місці, а по всьому фронту, так, що австрійське командування не змогло встановити головного місця удару.

22 травня на світанку всі армії, розташовані від Луцька до Чернівців — 8-ма, 11-та і 9-та, почали масовану артилерійську підготовку, що тривала від 8 до 48 год. Після цього всі чотири армії перейшли в наступ і незабаром прорвали фронт австрійських військ, які почали відступати. 25 травня, розгромивши 4-ту австрійську армію, 8-ма російська армія зайняла м. Луцьк і вийшла на р. Стохід. За три дні наступу російські армії взяли 100 тис. полонених.

На лівому фланзі 9-та російська армія перейшла р. Прут, а 5 червня зайняла м. Чернівці. За місяць вона просунулася на 120 км. На середину серпня російські війська підійшли до карпатських перевалів, визволивши від австрійських військ усю Буковину й південну Галичину. На початок вересня Південно-Західний фронт займав позиції по лінії р. Стохід — Киселин — Золочів — Бережани — Галич — Станіслав — Ворохта.

Але через нестачу боєприпасів, не діставши підтримки інших фронтів і союзників, війська Південно-Західного фронту продовжувати далі наступу не змогли. Проте й за таких умов прорив лінії оборони австрійських військ і наступ Південно-Західного фронту мав велике значення в ході війни. Остаточно була підірвана боєздатність австро-угорської армії, яка втратила вбитими й полоненими понад 500 тис. чол. Німецькі війська змушені були припинити наступ на Верден і перекинути з заходу 11 дивізій на російський фронт. Була врятована від розгрому Італія. У серпні 1916 р. у війну проти Німеччини вступила Румунія.

. На кінець 1916 р. на фронтах, в тому числі й на Південно-Західному, знову почалася позиційна війна.