Економіка підприємства

Фінансова стратегія підприємства

Фінансова стратегія підприємства - це генеральний план дій по забезпеченню підприємства грошовими засобами, що будується на основі фінансового аналізу, а також оптимізації основних і оборотних коштів, розподілу прибутку, безготівкових розрахунків, податкової і цінової політики, політики в області цінних паперів, прийнято розрізняти генеральну й оперативну фінансові стратегії, головну стратегічну мету, частки стратегічні цілі.

Генеральна фінансова стратегія визначає діяльність підприємства, його взаємини з бюджетами всіх рівнів, утворення і використання доходу підприємства, розмір потреб і джерел фінансування на певний строк.

Оперативна фінансова стратегія охоплює усі валові доходи і надходження засобів (розрахунки з покупцями за продану продукцію, надходження по кредитних операціях) і усі валові витрати (платежів постачальникам, заробітна плата, погашення зобов'язань перед бюджетами всіх рівнів і банками).

Головна стратегічна мета — забезпечення підприємства необхідними і достатніми грошовими ресурсами. Фінансова стратегія підприємства передбачає різні способи і дії для досягнення головної стратегічної мети, а саме: формування фінансових ресурсів і централізоване керівництво ними; виявлення вирішальних напрямків діяльності і зосередження на них фінансових резервів; ранжирування і поетапне досягнення цілей; облік фінансово-економічної обстановки і можливостей конкурентів і т. п.



Фінансовий план — відбиває в грошовій формі усю виробничо-господарську діяльність підприємства.

Головні задачі планування фінансових засобів складаються в:

• забезпеченні підприємства фінансовими ресурсами, необхідними для його виробничо-господарської діяльності;

• зниженні витрат виробництва і звертання і збільшення на цій основі нагромадження власних оборотних коштів;

• економічно доцільному використанні грошових ресурсів для фінансування виробництва, капітальних вкладень, соціального розвитку колективу підприємства, виявлення і мобілізації резервів підприємства з метою підвищення рентабельності;

• встановленні оптимальних для підприємства фінансових відносин з держбюджетом, банківськими установами, податковою службою, іншими установами і фондами.

Основними фінансовими показниками є доходи підприємства від реалізації, платежі в державний бюджет, позабюджетні фонди і загальну суму прибутку. Формою фінансового плану служить баланс доходів і витрат, містить п'ять взаємозалежних розділів: доходи і надходження засобів; витрати і відрахування засобів; кредитні взаємини; взаємини з засновниками й акціонерами. Фінансовий план визначає структуру доходів і витрат підприємства на певний строк і регламентує терміни "а розміри обов'язкових платежів. Основою для складання фінансового плану є план по реалізації і план по собівартості на конкретний планований період.

Фінансові ресурси підприємства - грошові доходи, нагромадження і надходження, що знаходяться в розпорядженні суб'єкта господарювання і призначені для виконання фінансових зобов'язань, здійснення витрат по розширеному відтворенню, економічному стимулюванню і задоволенню соціальних і інших нестатків працюючих.

Їхнє формування здійснюється за рахунок власних і прирівняних до них засобів, мобілізації ресурсів на фінансовому ринку і надходження коштів від фінансово-банківської системи в порядку перерозподілу. Первісне утворення відбувається в момент установи підприємства, коли затверджується (створюється) статутний фонд.

Джерела фінансових ресурсів підприємства:

• акціонерний капітал;

• пайові внески членів кооперативів;

• галузеві фінансові ресурси (при збереженні галузевих структур);

• довгостроковий кредит, бюджетні засоби.

Фінансування — процес утворення (виділення) і витрати коштів (фінансів) на виконання конкретних заходів чи робіт (наприклад, на капітальне будівництво і ремонт, придбання устаткування, створення нової техніки, науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи і т. д.).

Бюджетне фінансування - безоплатне надання бюджетних засобів підприємствам (установам, організаціям) на здійснення і розвиток їхньої діяльності.

Так, з державного бюджету можуть фінансуватися вкладення в основні й оборотні фонди, державні об'єкти, що споруджуються. Поширюється і на більшість організацій, установ невиробничої сфери (навчальні заклади, лікарні і т. д.).

Здійснюється при науково обґрунтованому визначенні витрат на здійснення заходів з урахуванням їх необхідності й економічної ефективності, виявлення і використання усіх внутрішньогосподарських резервів, прогресивних норм витрати й інших факторів.

Фінансові зобов'язання підприємства -кредити, надані підприємству (компанії, фірмі і т. д.) для фінансування його діяльності (операцій) на умовах повернення в зазначений термін. Можуть приймати форму довгострокових кредитів (з терміном погашення, наприклад, більш одного року), короткострокових (на період до одного року).