Губський Цивільна оборона (1995)

Організація i проведення рятувальних і інших невідкладних робіт (РіШР) в осередках масового ураження.

Як наслідки стихійного лиха, аварій, катастроф, а також застосування противником зброї масового ураження в населених пунктах країни і на промислових підприємствах можуть виникнути значні пошкодження, зараження місцевості радіоактивними і хімічними речовинами та біологічними засобами. Багато людей опиниться в завалах, пошкоджених та палаючих будинках, завалених захисних спорудах, в затоплених районах і в інших непередбачених ситуаціях. В зв'язку з цим буде потрібне проведення робіт по рятуванню людей та надання допомоги ураженим, локалізації аварії та усунення пошкоджень.

В законі "Про цивільну оборону України" (ст.2, п.5) вказується, що завдання ЦО - "організація і проведення рятувальних і інших невідкладних робіт у районах лиха і осередках ураження".

За організацію і своєчасне проведення РіІНР несуть відповідальність начальники цивільної оборони області, міста, району і промислового підприємства (об'єкту). Для досягнення найбільшого успіху в рятуванні людей РіШР повинні організовуватись і проводитись в стислий термін. Це вимагає від особового складу формувань ЦО доброго вишколу, високої морально-психологічної стійкості, великої волі, мужності, витримки, самовладання та організованості, а від командирів усіх ступенів - вмілого керування підлеглими.

До проведення РіШР залучаються військові частини ЦО, спеціалізовані формування ЦО промислових підприємств (об'єктів). Можуть залучатись також військові частини армії, національної гвардії, а також підрозділи міністерства внутрішніх справ (пожежні, охоронні та ін). Наприклад при аварії на ЧАЕС для охорони ЗО- кілометрової зони були виділені підрозділи мілкої, а для ліквідації наслідків аварії - військові частини ЦО, військові частини армії, військова вертольотна авіація, формування ЦО підприємств, медичні підрозділи.

При веденні рятувальних робіт дуже важливий фактор часу, тому що від швидкості та чіткості їх проведення залежить життя людей. Великий обсяг робіт в осередку ураження неможливо провести в короткі терміни без застосування техніки. В зв'язку з цим для проведення РіШР застосовуються усі господарські машини і механізми. До них відносяться бульдозери, екскаватори, грейдери, автократі, лебідки, домкрати, відбійні та бурильні молотки, шнекові бури, електрозварювальні пристрої, електромолотки, пожежні машини, пересувні електро- і компресорні станції та інша техніка.