Подольська Культурологія (2003)

2. Поведінка в типових ситуаціях

Якщо Ви приїхали в Україну на навчання і мешкаєте тут більш-менш тривалий час, то ваші українські знайомі, імовірно, запросять вас у гості. Про те, яким буде це запрошення, як на нього реагувати, як тримати себе в гостях, взагалі про те, що таке «гості в Україні», варто поговорити детальніше, тому що тут є свої особливості і відмінності від прийому гостей на Заході і на Сході.

Іноземні студенти часто помічають великі відмінності від того, як приймають гостей у їхніх країнах (Марокко, Уганді, Сирії, Лівану, Йорданії, Маврикії, В'єтнаму, Тунісу, Болгарії, Єгипті й ін.).

При цьому у них виникають питання, на які вони не завжди можуть знайти відповіді в підручниках.

Вас запросили в гості. Для того, щоб піти в гості чи запросити в гості своїх знайомих або приятелів, друзів, не обов'язково мати серйозну причину. Вас можуть запросити не тільки на день народження, весілля чи яке-небудь інше свято, але і «просто так». Інакше кажучи, щоб зустрітися і поговорити, українці віддадуть перевагу домашній обстановці, а не кафе, бару, ресторану тощо.

Способи запрошення в гості можуть бути різні. Офіційне письмове запрошення прийнято посилати чи вручати тільки в зв'язку з весіллям, ювілеєм, причому задовго до самого свята. В інших випадках Вас швидше за все запросять усно і, можливо, «в останній момент». Рішення запросити в гості може бути спонтанним. Більш того, до Вас можуть «напроситися» у гості, якщо існує необхідність щось обговорити або якщо Ваш український знайомий знаходиться недалеко від Вашого будинку.

Незалежно від причини і «підготовленості» візиту, українці завжди запросять Вас до столу.

Майте на увазі, що від Вас чекають такого ж відношення! Але знайте, що запрошувати в гості без офіційного приводу, як правило, можна тільки друзів, приятелів, добрих знайомих.

Якщо Ваші українські друзі не говорять про причину запрошення, а Вам вона не відома, радимо поцікавитися, з якого приводу Вас запрошують у гості. «Напроситися» у гості можна тільки до людини, з якою у Вас дуже добрі, близькі, дружні відносини.

Рішення запросити кого-небудь у гості може бути « спонтанним», тобто «незапланованим», виникнути «тут» і «зараз». Наприклад, після занять, коли хочеться продовжити спілкування з друзями.

Майте на увазі, що той, кого запрошують, може відмовитися, сказавши, що в нього/неї є інші важливі справи.

На це не потрібно ображатися.

Коли запрошення прийняте, то хазяїн і гості купують продукти разом, тобто в складчину.

Майте на увазі, що сума, витрачена кожним, повинна бути приблизно однаковою.

Коли в Україні запрошують у гості, хазяї припускають, що гості прийдуть декілька пізніше (на 10-15 хвилин) призначеного часу.

Майте на увазі, що серед українців не прийнято приходити раніше, краще трохи спізнитися, нЬк прийти завчасно. Але намагайтесь не спізнюватися більше, ніж на ЗО хвилин.

Якщо Вас запросили в гості з офіційного приводу (весілля, ювілей, день народження, новосілля), то Вам потрібно принести подарунок. Яісщо Ви перший раз приходите в гості, Ви можете подарувати сувенір зі своєї країни.

Якщо в Україні запрошують в гості з неофіційного приводу, то прийнято запитувати в хазяїна: «Що принести?» У відповідь хазяїн може сказати, що необхідно купити, чи відповісти: «Нічого не треба».

Майте на увазі, що відповідь «Нічого не треба» може бути просто етикетною ввічливою формулою.

У цьому випадку варто принести із собою що-небудь солодке (наприклад, коробку цукерок). Якщо в будинку є діти, можна подарувати їм недорогу іграшку чи шоколадку. Господарці можна подарувати букет квітів.

Майте на увазі, що продукти і напої, що приносять гості, хазяїн обов'язково ставить на загальний стіл.

В українців немає чітких правил, як одягатися для візиту в гості. Однак майте на увазі, що люди в Україні, як правило, не одягають у гості фрак, смокінг чи довге вечірнє плаття.

Майте на увазі, що в українців прийнято, входячи в квартиру, змінювати взуття: знімати вуличне і взувати домашнє.

Гості можуть принести змінне взуття із собою. Якщо у гостя немає змінного взуття, то хазяїн може запропонувати гостю не знімати своє вуличне взуття і проходити в квартиру прямо в ньому, чи дати гостю тапочки. Звичайно українці пропонують гостям домашнє взуття.

В українському будинку гості, як правило, не відразу сідають за стіл.

До запрошення сісти за стіл гості розташовуються (сидять або стоять) недалеко від столу і розмовляють. Гості можуть запропонувати господарці будинку свою допомогу. Коли хазяї запрошують гостей до столу, гості, як правило, можуть самі вибирати собі місце за столом.

Але майте на увазі, що на чолі столу звичайно сидить хазяїн будинку.

В Україні діти звичайно сидять за одним столом з дорослими. Як правило, застілля продовжується дуже довго. При цьому українці не тільки їдять і п'ють, але й багато розмовляють і співають. Іноді «демонструють» таланти своїх дітей (просять їх заспівати, декламувати вірші).

Звичайно сигналом закінчення вечора є десерт. Але це не означає, що потрібно йти відразу після десерту: гості можуть продовжувати розмовляти, співати пісні і танцювати.

Однак майте на увазі, що йти з гостей в Україні прийнято не

пізніше ніж опівночі.

Йдучи з гостей треба попрощатися і подякувати хазяїм. При цьому запрошення в гості у відповідь не обов'язково і часто є етикетною ввічливою формулою. В Україні не прийнято посилати хазяїм письмову подяку за проведений вечір. Рольова гра

А. Ви прийшли в гості до своїх українських знайомих (не близьких друзів!). Так вийшло, що Ви змушені були запросити із собою двох своїх друзів, з якими-хазяї не знайомі. Як Ви поведетеся в цій не зовсім спритній ситуації?

Б і В. Ви — хазяї будинку, куди прийшли гості, у тому числі й незвані. Як, по-вашому, будуть тримати себе українці в цьому випадку?