Губський Цивільна оборона (1995)

Порядок накопичення, зберігання та видачі засобів індивідуального захисту

Для повного забезпечення формувань ЦО, робітників і службовців підприємств різної форми власності у надзвичайних умовах мирного і воєнного часу заздалегідь проводиться накопичення всіх засобів індивідуального захисту.

У категорованих містах і промислових об'єктах протигази, аптечки індивідуальні та пакети перв'язочні індивідуальні повинні бути на 100 % робітників, службовців та населення.

Примітка. По ЦО великі промислові міста згідно з рішенням начальника ЦО України можуть бути віднесені до 1,2,3 категорій, а виробничі підприємства до 1 і 2 категорій.

Все майно купляється за рахунок підприємств через штаби ЦО. Зберігається воно на спеціально обладнаних складах згідно з правилами зберігання і обслуговування. Для видачі засобів індивідуального захисту на промислових підприємствах (об'єктах) у надзвичайних ситуаціях за наказом начальника ЦО об'єкту розгортаються пункти видачі засобів індивідуального захисту (313). Вони розміщуються у центрі цехів чи інших великих приміщень, що мають не менше одного-двох входів та виходів. Обслуговуючий персонал (15-20 чоловік) розподіляється як правило, на чотири ланки (групи): доставки зі складу, видачі, підготовки до використання і технічного контролю. Керує роботою ланок начальник пункту видачі 313. Ланка видачі, користуючись сантиметрами та таблицею, визначає потрібні розміри шолом-маски та видає робітникам і службовцям протигази.

Ланка підготовки 313 для використання обробляє лицьові частини протигазів дезинфікуючим розчином або протирає чи миє водою з милом. Після цього протигаз збирають, перевіряють на герметичність і кладуть у сумку.

Ланка технічної перевірки визначає кінцеву придатність протигазу до використанння. Ця ланка готує спеціальне приміщення, де створюється невелика концентрація отруйної речовини — хлорпікрину ( до 8,5 мг/л). При знаходженні неполадок протигаз замінюють і знову піддають перевірці.

Пункт видачі протигазів повинен бути готовим у будь-який час доби. Формування ЦО засоби індивідуального захисту, як правило, отримують із складів. Для кожного формування зберігаються в окремій тарі (ящиках) протигази, респіратори, засоби захисту шкіри і медичні засоби захисту (аптечки індивідуальні АІ.-2, ШП і пакет перев'язочний індивідуальний). Керують видачею 313 формуванням начальник штабу ЦО підприємства і командир формування ЦО.